Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malverzacije iz prošlosti

Šta je pozadina hapšenja u Terminalima Federacije?

Foto: hdzbih.org
Hermedin Zornić i Slaven Zeljko, članovi Uprave Terminala (desno)

Kako je ranije pisao Fokus, u 2022. godini zaposlili su 15 osoba i to bez provođenja javnog oglašavanja

Dok traje velika akcija Federalne uprave policije (FUP) u okviru koje istražitelji još od ranih jutarnjih sati pretresaju objekte Operatora Terminala Federacije (OTF), podsjetit ćemo na nekoliko tekstova u kojima je Fokus ukazao na brojne malverzacije i nezakonitosti počinjene u ovoj federalnom javnom preduzeću.

Tako smo u našem tekstu kojeg smo objavili prije devet mjeseci objavili nalaze federalnih revizora koji su ustanovili da je vrijednost stalnih sredstava kojima raspolaže ovo javno preduzeće značajno umanjena od knjigovodstvene vrijednosti. Revizori nisu mogli potvrditi da je knjigovodstvena vrijednost stalnih sredstava koja je navedena u iznosu od 33.458.451 KM uopće realna.

Kršenje Zakona

Dodatno, utvrđeno je i kršenje Zakona o javnim nabavkama kod pojedinih tendera za neke od terminala. OTF je, konstatovali su revizori, u 2022. godini proveo proceduru zapošljavanja za 15 novih uposlenika. I to bez provođenja javnog oglašavanja, što je suprotno Zakonom o radu i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH.

Ustanovljeno je i da su prihodi od izdavanja objekata u zakup ostvareni po osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora u Sarajevu, u Ulici Kralja Tvrtka br. 1. Ugovor je zaključen sa Borovo d.o.o. Sarajevo 28. 12. 2011. godine. Ugovorom je definisana cijena 30 KM/m2 , odnosno 4.890 KM mjesečno i da vrijedi do 30.6.2015. godine. Kao i da se automatski produžava ukoliko zakupac izmiruje svoje obaveze uredno.

-Društvo je poslovni prostor dobilo na korištenje Odlukom Vlade FBiH, ali nema saglasnost, odnosno zaključen sporazum sa Vladom FBiH u vezi izdavanja poslovnog prostora u podzakup kako je definisano Odlukom – naveli su revizori.

terminali fbih
Foto: Vlada FBiH

Kako su ustanovili revizori, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, OTF nije ušao u posjed cjelokupne imovine koja mu je odlukom Vlade FBiH data na upravljanje i raspolaganje. Samo je u 2020. godini u funkciju stavljen terminal u Živinicama. Nabavki goriva u 2022. godini nije bilo. OTF od 2014. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona o naftnim derivatima u FBiH, nije uspostavilo rezerve naftnih derivata, zbog čega je i osnovano.

NTF i djelovanje Tomića

Posebna priča je poslovanje NTF-a na čelu sa Josipom Tomićem koji je ranije odbio saradnju sa revizorima, odnosno dostavljanje dokumentacije o čemu je ranije pisao Fokus.

Kako smo objavili u tekstu iz 2022., predsjednik Uprave NTF-a Ploče Josip Tomić zabranio je djelovanje revizorima, a pozvao je hrvatske policajce na lice mjesta kada su došli federalni. NTF Ploče je u sastavnu OTF-a, koji je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH.

Inače, Upravu Operatora Terminala čine direktor Hermedin Zornić i njegov zamjenik Slaven Zeljko.