Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"napravljeni ustupci"

Šta su to SDA i HDZ dogovorili kad je Mostar u pitanju?!

covic izetbegovic (1)

“Nadrealno da o Mostaru razgovaraju samo dvije stranke i dva čovjeka koji bi za Mostar trebali odgovarati, a ne se o njemu dogovaravati”

Neslužbene informacije govore kako su HDZ BiH i SDA usuglasili većinu stavki o izbornim pravilima, odnosno Statuta Grada Mostara. O tomu su razgovarali protekle sedmice.

No, razgovarat će i idući i to pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. Navodno su napravljeni ustupci.

SDA je odustala od funkcije dogradonačelnika i izmjene Statuta, što bi trebalo biti učinjeno na prvoj sjednici Gradskog vijeća uz međunarodne garancije. Nepoznato je, pak, šta je bio ustupak HDZ-a BiH, budući da su oni, uz ostalo, tražili da se Mostar rješava u paketu s izmjenama izbornoga zakonodavstva.

– Ne možete pričati o gradu Mostaru i zaštiti konstitutivnosti naroda, a to niste uradili na nivou Federacije i na nivou države. Nadam se da niko ne vjeruje da ima toliko naive u politici danas – poručivao je početkom marta predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Ima izvjesnih pomaka na lokalnom nivou po pitanju izbora vijećnika u Gradsko vijeće. SDA i HDZ su približili stavove o načinu izbora. SDA insistira na Statutu – saopćio je tada predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Tako su Čović i Izetbegović o Mostaru u Mostaru govorili samo prije tri mjeseca. Zato mnogi ne vjeruju u skori i konačan dogovor kako bi taj grad u novembru mogao imati izbore. Odranije su poznata dva za obje stranke prihvatljiva modela za izbor vijećnika u Gradsko vijeće i vjerovatno je to onih 95 posto dogovorenog, o čemu je govorio visoki predstavnik.

Onih pet posto još nedogovorenih tiču se garancije da neće biti jednostranih odluka jer je SDA, čini se, odustala i od uvođenja funkcije dogradonačelnika. To bi se, pak, kompenziralo većim ovlastima predsjednika Gradskoga vijeća.

– U Vijećnici je prije dvije-tri godine bila priča o tome da međunarodna zajednica da garanciju da će Statut biti usvojen na prvoj sjednici, što su oni odbijali kao i danas. Šta će se desiti, nisam optimist – kaže Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar.

– Oni su kao dogovorili Statut, a taj Statut ne može bez izmjena Ustava, a kad će izmijeniti Ustav Federacije? Izbori će biti u novembru, kako je Izborna komisija odlučila, i u Mostaru – izjavio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda (DF).

Iz Naše stranke su pak, podsjetili, da za mjesec dana ističe rok da se rješenje za Mostar donese u Parlamentu BiH, inače, poručuju, stvar će riješiti Ustavni sud.

Za njih je, kažu, nadrealno da o Mostaru razgovaraju samo dvije stranke i dva čovjeka koji bi za Mostar trebali odgovarati, a ne se o njemu dogovaravati.