Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Magazinović

Šta znači ukidanje PDV-a na doniranu hranu: U BiH se dnevno baci 700.000 obroka

saša magazinović donirana hrana
Foto: Freepik/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predstavnički dom je na posljednjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu, a koji je u tom domu zajednički predložilo 15 poslanika.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, koji je jedan od predlagača ovog zakonskog rješenja, Saša Magazinović kazao je da zakon predstavlja ljudsko, a ne nikakvo političko pitanje jer se u BiH godišnje hrana u iznosu od 130 miliona KM, zato što u BiH postoji PDV koji se plaća i na donacije javnim kuhinjama.

– Prevedeno na količinu hrane dnevno, to je više od 700.000 obroka dnevno koji se baci. Iz ekonomskog ugla gledanja, bilo koja kompanija koja na godišnjem nivou donira milion KM hrane, a vjerujte da ih je puno koji i pored ovoga to rade, bude “kažnjena” porezom od 170.000 na hranu koju donira – naveo je Magazinović.

Istaknuo je da su predlagači zakona radili u punoj saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, a ovim zakonom se ispunjava i međunarodna obaveza iz ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koji predviđa da bude 50 posto manje bačene hrane do 2030. godine.

Kazao je da je i Direkcija za evropske integracije dala pozitivno mišljenje, uz naznaku da ne postoji evropska direktiva koja direktno regulira ovu oblast, ali da postoje preporuke te se usvajanjem ovog zakona BiH približava evropskim zemljama u kojima se ne plaća PDV na doniranu hranu.

Pribiližavamo se EU standardima

Magazinović je kazao da se ne može sjediti kada je neki zakon jednoglasno usvojen u oba doma PSBiH, a pored neosporne vrijednosti usvajanja ovog zakona, u humanitarnom i ljudskim smislu, njemu je jednako velika činjenica da je parlament oko određenih pitanja imao konsenzus.

Stava je da postoji mnogo pitanja oko kojeg se poslanici i delegati mogu dogovoriti, nego onih oko kojih ne mogu, ali napominje da ovo pitanje zaslužuje afirmaciju, jer postoji mnogo drugih pitanja koja se mogu riješiti.

Magazinović je pojasnio da ove dopune Zakona svrstavaju BiH “rame uz rame” s Evropskom unijom, Njemačkom, Francuskom i Hrvatskom, gdje oni koji doniraju hranu ne moraju platiti PDV.

– Oni koji doniraju hranu bivaju kažnjeni. Ogromne količine hrane, do 130.000 KM godišnje se bace, jer je isplativije, nego je donirati i platiti 17 posto – pojasnio je.

Tvrdi da će krajnji korisnici i javne kuhinje imati veliku korist od tog zakona, jer se u hiljadama mjeri broj ljudi u stanju potrebe. Također, istakao je da će gradovi i općine imati mnogo koristi od izmjena ovog zakona, jer su one te koje izdvajaju novac za javne kuhinje.

Biće mnogo više hrane

– Sada će biti mnogo više hrane, jer će biti donirala, a novac koji je namijenjen za kupovnu može biti usmjeren na nešto drugo. Benefite će imati i privrednici – dodao je.

Prema proceduri, zakon će biti prvo objavljen u Službenim novinama, nakon čega ostaje 60 dana da Uprava za indirektno oporezivanje napravi sistem, koji neće dozvoliti zloupotrebe.

Pohvalio je saradnju sa UIO, ističući da su mnogo vremena potrošili na pregovore sa svim relevantnim osobama.