BiH

SAD

State Department podržao Schmidta: “Brani temelje Daytonskog sporazuma”

09/06/2022
Foto: Pixsell

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je jučer odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona KM za organizaciju oktobarskih općih izbora

Sjedinjene Američke Države posvećene su suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, naveli su danas iz Ureda za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta na zvaničnom Twitter nalogu.

– Podržavamo napore visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da odbrani temeljne elemente Daytonskog sporazuma – jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i druge građane – rečeno je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je jučer odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona KM za organizaciju oktobarskih općih izbora.

Schmidt je tako nametnuo i izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH i Izbornog zakona BiH, naglašavajući da se njima “osiguravaju trajna i sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet BiH ne bude usvojen u budućnosti”.

Dodao je da nije zadovoljan jer je morao donijeti ovu odluku, kojom se mijenja ona koju je donijelo Vijeće ministara BiH “jer to pokazuje da političari koji su odgovorni za to nisu bili u stanju organizirati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar”.

U Sarajevu je u održana i dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji je također potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.