vremenska prognoza

Stiže promjena vremena, evo kad se očekuju kiša i snijeg

kisa ilustracija vilsonovo1

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano. Umjerene oblačnosti ima u sjevernim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Drvar -7; Bugojno, Livno i Sanski Most -5; Jajce -4; Prijedor -3; Banja Luka, Doboj i Zenica -2; Tuzla -1; Grude 0; Bihać, Bjelašnica, Ivan-sedlo i Sarajevo 1; Mostar 2; Trebinje 4; Neum 6 i Gradačac 8 stepeni Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 7hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20 stepeni. U Sarajevu sunčno. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U petak u drugoj polovini dana bit će pretežno oblačno, a padavine se očekuju od večernjih sati i tokom noći na subotu. Glavnina padavina je u Bosni. Ispočetka će padati kiša koja bi tokom noći na subotu u Bosni prelazila u susnježicu ili snijeg.

U subotu se prognozira pretežno oblačno veći dio dana. Širom Bosne prije podne se očekuje susnježica ili snijeg, s tim što u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini uglavnom lokalno može pasti malo kiše. Nešto više padavina na sjeveru Hercegovine. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U nedjelju bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -2°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.