Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mišljenje analitičara

Šta će biti nakon sankcija: Sve više zemalja ozbiljno shvata situaciju u BiH

Banja Luka: Održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koju je zatražio Milorad Dodik
11.04.2022., Narodna skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH i lider SNSD, rekao je da ga ne brinu mnogo sankcije koje je danas njemu i Zeljki Cvijanovic uvela Velika Britanija, te da Velika Britanija nikada nije imala dobre namjere prema Srbima i Republici Srpskoj. Dodik je rekao da je Velika Britanija neprijatelj srpskog naroda a veleposlanika Velike Britanije je nazvao „smradom“. Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, rekla je da su ove sankcije donesene na zahtjev oporbe u RS, odnosno stranke PDP, koju je nazvala „britanskom ekspoziturom u RS“. Oporbeni lideri u NSRS, Nebojsa Vukanovic i Igor Crnadak su negirali Dodikove i Cvijanovickine tvrdnje. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Kakva je politika dovela zemlju u ovakvo stanje? Žele li građani da podrže nedemokratske politike koje narušavaju ustavni poredak? Sankcije otvaraju i ova pitanja cjelokupnom društvu, smatra politička analitičarka Tanja Topić

Nove sankcije političarima i drugim važnim pojedincima su signal da sve više zemalja ozbiljno shvaća situaciju u Bosni i Hercegovini.

Analitičari s kojima je BHRT razgovarao smatraju kako će popis sankcionirah osoba, ali i zemalja koje bi ih mogle primijeniti – biti sve veći.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović koje je uvela Velika Britanija dio su vanjskopolitičke diplomatske ofanzive Londona u kojoj, osim Ukrajine, ozbiljno shvaćaju situaciju na Zapadnom Balkanu. Kaže to Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents Univerzitetu u Londonu. Skepticizam prema efikasnosti ovih mjera, smatra on, moguć je samo na prvi pogled.

“Te sankcije ne pogađaju samo dvoje ljudi. Te sankcije će natjerati kompanije, ljude koji na bilo koji način su u nekom okruženju to dvoje političara odnosno kompanija koje su povezane sa njih dvoje i sa njihovim porodicama da li će raditi biznis sa njima, jer u tom slučaju dolaze oni u otežavajuću okolnost finansijsku u njihovom poslovanju”, smatra profesor Anđelić.

Kakva je politika dovela zemlju u ovakvo stanje? Žele li građani da podrže nedemokratske politike koje narušavaju ustavni poredak? Sankcije otvaraju i ova pitanja cjelokupnom društvu, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Napominje, međutim, da će se ove poruke ponovo izgubiti u zamjeni teza i poistovjećivanju pojedinaca sa institucijama i entitetima.

“Nastavit će se ona politika omalovažavanja vrijeđanja napada na političke autoritete iz Evrope i mislim da će to u konačnici produbiti proruski stav koji je trenutno dominantan narativ u RS”, smatra ona.

Ostatak priloga BHRT-a pogledajte u priloženom videu.