Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sumnje u finansijske malverzacije i sam legitimitet SPUS-a

spus

“Ponukani nedavnim govorom mržnje Harisa Zahiragića, predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji sa ponosom na javnim nastupima govori kako predstavlja sve studente Univerziteta u Sarajevu, njih oko 40.000 (sramotno je da ne zna tačan podatak), a zbog informacija koje primamo od studenata, dužni smo opet da reagujemo”, stoji u saopštenju Foruma mladih SDP BiH Sarajevo.

“Drago nam je što živimo u demokratskom društvu gdje postoji sloboda mišljenja, pa zbog toga što i veliki broj studenata javno iznosi kako sumnja u legitimitet Harisa Zahiragića, predstavnika svih studenata.

Nakon ubrzanog procesa održavanja brojnih skupština po fakultetskim asocijacijama u samo deset dana, od 05.01. do 15.01. ove godine, novoizabrani predstavnici su ušli u novi saziv Skupštine SPUS-a, da bi nešto kasnije birali novo rukovodstvo SPUS-a.

Nisu samo upitne priroda i način održavanja pomenute Skupštine, već i finansijski problemi, gdje od formiranja, pa do danas, rad SPUS-a prate razne pravne i finansijske malverzacije, te sumnjivi finansijski izvještaji. Na zvaničnoj stranici SPUS-a 27.12.2015. objavljeno je saopštenje pod nazivom “Finansiranje studentskog aktivizma!” u kojem se problematizira navodno nepravedan položaj studentskog paramenta, u kojem se krivica za stvaranje dugova svaljivalo isključivo na fakultete. Jedino ispravno rješenje, po viđenju SPUS-a bilo je prisilno i nezakonito naplaćivanje članarine od svih studenata univerziteta. Naravno krivac se nikada nije nalazio “unutar kuće” nego su uvijek krivi bili spoljni faktor. Ovakvi potezi postaju sve manje i manje jasni kada u obzir uzmemo činjenicu da je tadašnji predsjednik ujedno po zanimanju bachelor ekonomije.

Stoga je pitanje kako je stvoren dug koji je krajem 2015 iznosio 38.156,98 KM, a kojeg su izmirili fakulteti, nije jasno.

Finansijski izvještaji objavljeni na zvaničnoj web stranici SPUS-a za period 2010 – 2011 dovode u sumnju brojne stvari. Samo u oblasti transporta potrošeno je preko 15 000 KM, od čega preko 8 000 samo na iznajmljivanje automobile, a preko 2 000 KM na gorivo i mazivo. U sumnju se dovode i sredstva izdvojena za brojne ugovore o djelu, ukupno teških preko 44 000 KM, dok je 8 000 KM donirano na 25 nepoznatih fizičkih lica.

Da Studentski parlament nije radio na poboljšanju studentskog standarda o kojem inače često voli da govori pokazuje i posljednji javno objavljen finansijski izvještaj iz 2012 – 2013 godine, dostupan na web stranici SPUS-a, u kojem se većina rada svodi na održavanje 28 studentska pohoda, kao i to da otprilike 2/3 projekata otpada na sportske, turističke i kulturne aktivnosti, dok bi se svega 1/3 aktivnosti mogla nazvati nekim vidom edukacije i doprinosa studentskom standardu.

Osim izdvajanja preko 8000 KM na sumnjiva, te ujedno i plaćena putovanja užeg rukovodstva SPUS-a, a kojeg su činile rodbinske, te stranačke veze, SPUS je u ovom periodu izdvojio i preko 11 000 KM na fantomsku muzičku sobu u sklopu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, koja je još uvijek u izgradnji, a da brojni mladi amaterski muzičari nisu upoznati sa postojanjem ovakve prostorije, već koriste općinske centre za mlade ili se snalaze u vlastitom aranžmanu. Preko 8 000 KM također je potrošeno i na projekat Univerzitetske brucošijade za koji su se prodavale i ulaznice, a koji je u suštini bio klasični koncert u Domu mladih. Ako je vjerovati slikama sa koncerta, i podacima sa zvaničkog izvještaja naplaćeno je bar 10.000 KM, gdje je sumnjiva raspodjela finansijskih sredstava za ovaj događaj. No, da sve ne bude na kritici, pohvalićemo projekat obnove “Studentskih domova” koji je realizovan za svega 50,00KM, a koji je obuhvatio 50 volontera i 1000 studenata.

U ovom izvještaju, pojavljuje se još jedan apsurd, da prihod od uplata studentskom aktivizmu iznosio, 84.500,00KM, sa zatečenim stanjem od “20.000 KM približno” kako stoji u prethodnom izvještaju, a ukupno utrošeno, sredstava od uplata za aktivizam iznosi 110.077,35 KM. O ovom slučaju razlika je -5577,35KM.

Za period od 2013 do 15.01.2016. nikada nije podnešen niti jedan zvanični dokument, što i ne čudi s obzirom da je novo rukodovstvo izabrano na tajnovit način. I današnje finansiranje SPUS-a mora se dovesti u pitanje zbog svega navedenog, kao i postaviti pitanje zbog čega se daljnim finansiranjem omogćava nastavak dgelovanja. Prema informacijama sa stranice SPUSa, parlement ne mora podnositi izvještaj studentima, koji su ga i birali, već je Izvještaj podnosi svakih 6 mjeseci Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu. Sada se finansira iz Fonda za razvoj Univerziteta u Sarajevu gdje SPUS-u pripada 5% i više.

S obzirom na dosadašnji angažman SPUS-a, se svodi na održavanje 28 pohoda u 2012-2013, kao i to da otprilike 2/3 projekata otpada na sportske, turističke i kulturne aktivnosti, dok svega 1/3 bi se mogla nazvati nekim vidom edukacije i doprinosa studentskom standardu”.