Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvoreno postrojenje “Eko toplana” u Banjaluci (FOTO)

BiH

eko_toplane_banja_luka_3

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i Borko Torbica, direktor kompanije IEE, presijecanjem crvene vrpce, svečano su danas otvorili novoizgrađeno postrojenje preduzeća “Eko toplane” u Banjaluci uz prisustvo brojnih zvaničnika i gostiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je ranije bilo najavljeno, Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, koja je tokom dana boravila u Banjaluci, nije prisustvovala otvaranju “Eko toplana” zbog obaveza u Beogradu.

“Petnaestog marta pošle godine predložio sam odbornicima na Skupštini grada da uđemo u projekat koji je tada mnogima djelovao nerealno, da riješimo problem daljinskog grijanja u Banjaluci i da za jednu sezonu imamo izgrađenu novu toplanu. Danas imamo riješen problem, građani mogu biti sigurni u pouzdano snabdijevanje toplotnom energijom, a dobili smo finansijski održiv sistem jer umjesto toplane koja je svake godine pravila 10 do 20 miliona KM novih gubitaka imamo novu kompaniju koja treba da bude profitabilna”, rekao je Radojičić.

Dodao je da nije u pitanju deset običnih kotlova na drvo, nego i moderna tehnologija, to je inovativan model u pravnom smislu, a istovremeno i aplikaciju namodernijih tehnologija za automatizaciju i upravljanje.

“EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) je finansirao učešće Grada u finasiranju ovog izuzetnog objekta. To je prvi projekat na kojem je EBRD sarađivao s Gradom i ponosni smo da smo dio projekta. Nadam se da neće biti zadnji, već razgovaramo o drugim potencijalnim projektima, vodosnabdijevanju, uličnoj rasvjeti i drugim sektorima komunalne infrastrukture u gradu”, Ian Brown, dirketor kancelarije EBRD-a u BiH.

Dragiša Zečević iz kompanije IEE konstatovao je da je IEE završio svoj posao koji su počeli 1. juna prošle godine, što je prva faza njihovog strateškog partnerstva u “Eko toplanama”.

“Predstoji mukotrpan rad na rekonstrukciji toplifikacione mreže, gdje imamo gubitke preko 25 posto energije koju pošaljemo i u narednim godinama na tome će biti glavni akcenat”, rekao je Zečević.

Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo jer je projekt izgradnje toplane integrisao različite subjekte na republičkom i lokalnom nivou.

“Pravili smo i finansijske i proceduralne pretpostavke da se krene u realizaciju ovog projekta, a najveći angažman bio je na lokalnoj samoupravi”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je ovaj projekat prepoznat i u regionalnim okvirima, a da postoji i jaka spona između toga i onoga što su preporuke i strateški dokumenti Evropske unije.

Prethodno je u Kulturnom centru Banski dvor održana stručna konferencija pod nazivom “Energetska suverenost – Banjaluka kao regionalni centar”, kojoj su, pored predstavnika brojnih gradova i Vlade RS-a, prisustvovali i Ana Brnabić te Vladimir Antić, ministar rudarstva i energetike, i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Republike Srbije.

Izgradnja nove toplane najveći je infastrukturni komunalni projekat u gradu u posljednjih nekoliko decenija i, ujedno, jedan od ključnih strateških ciljeva aktuelne gradske administracije. Prema izjavama predstavnika Gradske uprave, godinama unazad “stara” Toplana predstavljala je kamen oko vrata gradskim finansijama, najvećim dijelom zbog nagomilanih dugova, ugavnom uslovljenim zbog toga što se ovo postrojenje pokreće na mazut – ekološki i finansijski neprihvatljivi eneregent.

“Eko toplane Banjaluka” zajedničko je preduzeće Grada Banjaluka i privatni partner – Institut za energetiku i ekologiju (IEE) pri čemu IEE ima 51 odsto vlasništva u ovom preduzeću. Instalisana snaga izgrađenog postrojenja koje ima deset kotlova je 49 megavata, a predviđeno je da tokom sezone sa 80.000 tona drvne sječke grije oko 20.000 potrošača.