Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili se da nisu krivi

respiratori-pocetak-sudjena-5

Nisam kriv – glasio je odgovor Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Optuženi u “slučaju Respiratori” Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“ i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

– Nisam kriv – glasio je odgovor Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Foto: D. Begović/Fokus

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio i kao pravni zastupnik firme “Srebrena malina” te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

 

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine, u ovom predmetu potvrdio uređenu optužnicu Tužilaštva BiH od 22. decembra 2020. godine protiv optuženih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Foto: D. Begović/Fokus

Podsjećamo, premijer Fadil Novalić je 25. aprila prošle godine na Aerodromu Sarajevo uz prisustvo nekoliko odabranih medija, dočekao avion koji je dopremio 80 respiratora za koje se tvrdi da su kupljeni i dovezeni iz Kine. Tada je rekao da je riječ o “samom vrhu ponude u toj branši” i da se na te respiratore “istovremeno mogu prikopčati dva pacijenta”.

Dva dana poslije, tačnije 27. aprila Fokus je objavio priču u kojoj smo otkrili da je respiratore nabavila firma koja se bavi uzgojem i preradom voća, “Srebrena malina”, a naknadno je potvrđeno iz Agencije za lijekove i medicinske sredstva BiH da ta firma nije imala dozvolu za uvoz medicinskih sredstava nego joj je ta dozvola odobrena retroaktivno.

U međuvremenu Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci koju je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Foto: D. Begović/Fokus

Tokom višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je saslušalo desetine svjedoka u ovom predmetu,nakon čega je podignuta, a potom i pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića, Milićević i firme “Srebrena malina”.

U maju prošle godine je stiglo i preostalih 20 respiratora, ali ukupno 100 respiratora koji su uvezeni prije skoro devet mjeseci i to pod plaštom hitnosti i zbog liječenja oboljelih od Covid 19 do danas nisu stavljeni u funkciju.

To što se respiratori nisu u upotrebi nema nikakve veze s istragom i s optužnicom, jer Tužilaštvo BiH još u maju prošle godine nije imalo nikakvih primjedbi na to da oni budu stavljeni u funkciju liječenja pacijenata, no to se nije desilo. Prije svega jer za respiratore ACM812 A uvoznik nije obezbijedio niti ovlaštene firmu instalatera, a ni servisera.

Federalna uprava Civilne zaštite mjesecima je raspisivala javni poziv za firmu koja bi obavila posao instalacije, no na taj poziv niko se nije javio. Tek se u oktobru prošle godine FUCZ-u javila jedna firma iz Beograda, koja je također naknadno tražila od kineskog proizvođača odobrenje da je ovlašteni instalater I taj posao je kako su tvrdili uradila besplatno.

Foto: D. Begović/Fokus

Međutim, zbog problema koji su se javili pri instalaciji , taj proces je potrajao, te je iz nepoznatih razloga odgađana i verifikacija respiratora koju je trebao uraditi verifikacioni laboratorij “Verlab”.

U međuvremenu, ugovor koji je “Verlab” imao s FUCZ-e je istekao, te je sada FUCZ ponovo raspisala tender za usluge verifikacije respiratora.

Također, Tužilaštvo BiH je na svojoj internetskoj stranici, podsjećamo ranije objavilo da je vještačenje pokazalo da respiratori ACM812A nisu za upotrebu u jedinicima intenzivne njege.