Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka na političarima

Svi uvode Covid propusnice, da li će to učiniti i BiH?

covid potvrda – pixsell
04.09.2021., Sibenik - Od danas i u Domu za starije i nemocne osobe Cvjetni dom Sibenik se provodi odluka Nacionalnog stozera civilne zastite po kojoj je obavezna covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

Dok naši susjedi uveliko primjenjuju ili će početi primjenjivati Covid propusnice, mi se još premišljamo

U Srbiji se od danas, poslije 22.00 sata, neće moći boraviti u zatvorenim ugostiteljskim objektima bez Covid propusnice. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, uvele su je i brojne evropske, kao i susjedne zemlje. Odgovorni u BiH kažu da se kod nas još ne ide u tom pravcu, javlja BHRT.

Dok naši susjedi uveliko primjenjuju ili će početi primjenjivati Covid propusnice, mi se još premišljamo.

– Brojne evropske zemlje, posebno zemlje u okruženju, već su počele sa takvim mjerama. I mi kroz Krizni štab razmišljamo, između ostalog, i o tome. Naravno da ćemo na vrijeme donijeti odluku i da ćemo pokušati sa javnošću iskomunicirati unaprijed te odluke, tvrdi Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Za zdravstvenu struku, nema dileme. Svaka mjera, pa i ova, koja može doprinijeti smanjenju broja oboljelih i stavljanju pandemije pod kontrolu je dobrodošla.

– Vjerujem da će nadležne institucije u svim državama, i kod nas, pronaći najbolje rješenje da se motivišu ljudi, a možda i natjeraju, da tako kažem, pod navodnicima, da se vakcinišu i pridržavaju mjera. I sigurno je, to je već dokazano u mnogim državama da Covid propusnice smanjuju veliki broj oboljenja, tvrdi Vlado Đajić, direktor banjalučkog UKC-a.

Uvođenje i primjena Covid propusnice dovela je do protivljenja u gotovo svim državama koje su ih uvele. Mišljenja naših građana su podijeljena i neki je podržavaju, a druge misle da se radi o kršenju ljudskih prava.

Covid ili kako ih neki zovu i sanitarne propusnice, razlikuju se od zemlje do zemlje. U početku su bile potrebne za ulaz u institucije kulture i fitnes centre, ali se postepeno upotreba proširila i na prevoz, ugostiteljske objekte, trgovačke centre, te ostala mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. U Italiji i Austriji, na primjer, bez Covid propusnice se ne može više ni na posao. Bez obzira na to o kojoj državi se radi, imaju i nešto zajedničko.

Covid propusnica je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koji dokazuje da li je i kada neka osoba revakcinisana i da li je primila barem jednu dozu vakcine protiv Covida-19, da li je negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Dok za Evropu i naše susjede nema dileme treba li uvesti ovaj dokument, kod nas o ovome vjerovatno neće odlučivati struka, već političari koje zbog rejtinga više zanima potencijalna reakcija građana na ovakvu mjeru nego njena efikasnost.