Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glavna tužiteljica

Tadić: Vrlo je lagano biti predsjednik Suda BiH

tadic

Tadić je istakla je da je sretna što je dobila kritike od svih zastupnika jer je to dokaz kako je kazala da radi ispravno

Nakon iscrpne cjelodnevne rasprave u Predstavničkom domu o stanju u pravosuđu u BiH poslanicima se obratila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Pored toga što Tadić sudeći prema njenom stavu nije “previše k srcu” uzela brojne kritike na račun i Tužilaštva BiH, njeno drugo po redu danas izlaganje otkrilo je da na relaciji Tužilaštvo BiH – Sud BiH postoje određeni animoziteti.

– Vrlo lagano je biti predsjednik Suda BiH, niko ga ne spomenu – kazala je Tadić dok je na ovu njegovu opasku burno reagirao Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, ali sa svog mjesta u Sali, pa se nije moglo razumjeti šta je kazao.

Tadić se odmah obratila i Draganu Mektiću, psolaniku SDS-a koji je kritikovao njen rad, danas ranije na sjednici. I ponovo je spomenula Debevca.

– Gospodine Mektiću, Vi ste jedan od optuženih od 6.000 optuženih pred Tužilaštvom BiH i koristite ovu govornicu za svoju odbranu, drugi nemaju to pravo. Eto, hvalite predsjednika Suda BiH idalje, pošto ćete pred sudom dokazivati svoju nevinost.

Tadić je istakla je da je sretna što je dobila kritike od svih zastupnika jer je to dokaz kako je kazala da radi ispravno.

Rekla je da posao tužitelja nije jako težak ako se radi 35 godina koliko ga ona radi dodajući da ima još mnogo energije.

– Radimo na osnovu Ustava BiH i zakona i nećemo podleći bilo kakvim pritiscima sve dok sam ja na čelu Tužilaštva BiH – kazala je Tadić.

Osvrnula se I na izlaganja poslanika o pojedinačnim predmetima.

– Nije se moglo govoriti o pojedinačnim i živim predmetima. Saša Magazinović je govorio o predmetu Memiću. Taj predmet nije završen ni u Tužilaštvu KS. Ako nije završen o njemu se ne može govoriti – rekla je Tadić.

Istakla je da se u tom slučaju vodi postupak u Tužilaštvu BiH za organizovan kriminal te da je donosena naredba o sprovođenju istrage i da nije tačno sve što je izašlo u bh. medijima u proteklom periodu.

Kako kaže predmeti Memić i Dragičević moraju se riješiti, ali svako tužilaštvo u skladu sa svojim nadležnostima te da zastupnici ne trebaju kupiti političke poene na tim predmetima.

– Ova dva predmeta spominjem jer su oni predmet Pribeovog izvještaja, ali i toga da se ne kupe poeni na tugi dvije porodice- kazala je Tadić.

Komentirala je i Magazinovićevu poruku “hapsite” te je pitala kakav je to način komunikacije s glavnom državnom tužiteljicom odgovarajući da se “ljudi hapse kada postoje dokazi da je počinio krivično djelo.”

Trenutno je u Predtsavničkom domu pauza, a u 17 sati poslanici bi se trebali izjasniti o zaključcima proisteklim iz današnje rasprave, te o izvještajima o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.