Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Zahtjev za ostavku je besmislen

milan tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija izjavio je da je poziv Udruženja sudija Federacije BiH da podnese ostavku bespredmetan i besmislen.

On je naglasio da je Udruženje sudija Republike Srpske dalo punu podršku zaključcima VSTV-a, međutim, kako to saopštenje nije komentarisao, kazao je da neće komentarisati ni saopštenje Udruženja sudija Federacije BiH.

„Ono što želim naglasiti jeste da sam izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske, dok sam za predsjednika VSTV-a izabran većinom glasova. Prema tome, moja izborna baza za članstvo su sudije sudova u Republici Srpskoj koji su ujedno dali punu podršku zaključcima. S druge strane, ista većina članova VSTV-a koja me izabrala za predsjednika, je ona većina članova VSTV-a iz cijele BiH koja je podržala zaključke“, naglasio je Tegeltija.

Snažno podržavam pravo na drugačije mišljenje i pozdravljam svaki otvoreni vid komunikacije, dodaje Tegeltija.

„Samim time, a s obzirom na prirodu institucije, poziv Udruženja sudija Federacije BiH, čiji član nisam i koje na bilo koji način, nije učestvovalo u mom izboru kako za člana tako i za predsjednika VSTV-a, čini se potpuno bespredmetnim i besmislenim“, kazao je Tegeltija.

Udruženje sudija Federacije BiH pozvalo je Tegeltiju da podnese ostavku zbog inicijative koja se odnosi na provjere ratne prošlosti sudija.

Iz Udruženja sudija Federacije BiH kazali su da su zaključci usvojeni na posljednjoj sjednici VSTV-a skandalozni.