Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Tetka Zilha: Tokom ramazana neće biti gladnih u Sarajevu

19/06/2015

Počeo je mjesec mira, radosti i oprosta. Ramazan je i ove godine u BiH dočekan s radošću, a trpeza od kuće do kuće, iz godine u godinu, nažalost, sve je skromnija.

U Sarajevu miris somuna podsjeća da je iftar sve bliže, a ujutro, kad vjernici ustanu na sehur, svjetla u kućama označavaju početak posta.

U starim sarajevskim mahalama ramazan ima poseban miris.

“Poseban je događaj kad je iftar zajednički, da li u porodici, mahali. Nakon teravije slabo ko ode kući, svi znaju gdje ko koji kolač ima, tu se obavezno nađe slatko i đinđuline. Pogotovo sad, poslije teravije namaza vrlo malo je do sehura”, kaže za N1 tetka Zilha iz Narodne kuhinje u Starom Gradu.

Nažalost, širom BiH osjeti se danak vremena u kojem živimo, ali dobri ljudi ipak čine mnogo jedni za druge..

“Što se tiče Narodne kuhinje, Medrese i Turske kuhinje, mi pokrivamo dodatnih 500 ljudi, pored redovne kuhinje gdje je pokriveno oko 1.500 ljudi. Mi smo uskladili spiskove, da ne dajemo duplo, da pokrijemo više ljudi. Posebno mi je drago da su pokrili teren Kantona, tu su i mjesne zajednice i mislim da onaj ko pruži ruku neće biti ni vraćen ni gladan”, poručila je tetka Zilha.

Komentari

1 Comment

  1. Nedim

    19/06/2015 at 23:44

    Jedva cekam kurban bajram i da meso darujem njima. Ipak je veca korist i sevap nego dijeliti komsijama i rodbini koji voze cak skuplje auto od mene a nemaju za kurbana..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.