Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amela Kuskunović

Tražimo hitan odgovor KCUS-a o postupanju s trudnicama pozitivnim na COVID

kcus

U vezi s konkretnim slučajem tražimo i da se obavijesti javnost da li je trudnica koja je jučer otpuštena s KCUS-a zbog toga jer je pozitivna na COVID pod medicinskim nadzorom te da li su joj trudnoća i život u opasnosti ili je stanje stabilno?

Nša stranka je reagovala “tragom informacije da je jučer s Klinike za ginekologiju i akušerstvo po hitnom postupku otpuštena trudnica s blizanačkom trudnoćom zbog pozitivnog testa na koronavirus.”

Trudnica je, navodno, primljena zbog bolova u poodmakloj trudnoći i prijetećeg prijevremenog porođaja. Po standardnoj proceduri, urađen joj je test na COVID koji je bio pozitivan, što se u javnosti navodi kao razlog njenog otpuštanja.

Amela Kuskunović, federalna zastupnica iz Naše stranke, traži hitno očitovanje Uprave KCUS-a o ovom slučaju.

„Informacija o otpuštanju trudnice u poodmaklom stadiju trudnoće iz bolnice zbog toga jer je bila pozitivna na COVID uznemirila je javnost i zahtijeva hitan odgovor Uprave KCUS-a: Da li su i zašto to uradili?

Ma kakav odgovor na to pitanje dobili, to ne mijenja činjenicu da su pacijenti, uključujući djecu i trudnice zaražene koronavirusom zbunjeni te da ne znaju kome za koji problem trebaju da se obrate.

Tražimo od Uprave KCUS-a, Opće bolnice te nadležnih kriznih štabova da putem javnih, ali i vlastitih sredstava informisanja jasno i konačno istaknu put pacijenta kako se, u ionako teškom stanju, ne bi izlagali dodatnom stresu, ali i poniženju jer često nisu u stanju da ostvare ono na šta imaju zakonski zagarantovano pravo – zdravstvenu zaštitu.

U cijeloj ovoj situaciji posebno osjetljivi moramo biti na trudnice te tražimo hitan odgovor ko je zadužen za zbrinjavanje trudnica pozitivnih na COVID i da li Opća bolnica, ustanova sekundarnog B tipa, ima kapacitet za njihovo zbrinjavanje?

U vezi s konkretnim slučajem tražimo i da se obavijesti javnost da li je trudnica koja je jučer otpuštena s KCUS-a zbog toga jer je pozitivna na COVID pod medicinskim nadzorom te da li su joj trudnoća i život u opasnosti ili je stanje stabilno?

Podsjećam Upravu KCUS-a da je Krizni štab razmatrao organizaciju i režim rada zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, gdje je konstatovano da se svi COVID pozitivni pacijenti, koji zahtijevaju hospitalni tretman, hospitaliziraju na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo. Kontrole i savjetovalište za pacijente za sekundarni nivo zdravstvene zaštite pružaju se pacijentima u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš. Urgentna stanja zbrinjavaju se po ustaljenom režimu rada u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš i Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

Također, Upravu KCUS-a podsjećam i na to da su dužni postupati u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, poštivati prava pacijenata zagarantovana Ustavom i zakonom, te ljekarskim etičkim kodeksom.“