Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tufekčić smatra da parlamentarne većine nema, Martinović je ne dovodi u pitanje

dom naroda fbih5

Današnja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta pokazala je da parlamentarna većina ne postoji, rekao je novinarima po završetku te sjednice dopredsjedavajući Doma i član Stranke demokratske akcije (SDA) Jasenko Tufekčić.

Stranke koje inače čine većinu glasale su drukčije od onoga što izjavljuju za parlamentarnom govornicom i u medijima, kazao je Tufekčić i dodao da je njegova stranka stala glasovima iza svih akata Federalne vlade za razliku od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, iz čijih redova nije bilo podrške nekim od veoma važnih akata.

HDZ i SBB “nisu odgovorili zadatku”, rekao je Tufekčić čije je mišljenje da ni opozicija danas „nije položila test“. Odlukom delegata, članova opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, da ne glasaju ni o jednoj tački dnevnog reda zbog toga što, po njihovim tvrdnjama, sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom, opozicija, po Tufekčićevom mišljenju, zapravo nije željala da se vidi kako će ona glasati o važnim zakonima.

Članica većinske koalicije, Hrvatska demokratska zajednica, koja je bila uzdržana prilikom izjašnjavanja Doma o zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, predloženom iz Vlade, tražila je ono što je, po Tufekčićevim riječima, budžetski neizvodivo, a to je ozakonjenje većeg koeficijenta (14,3) za obračun visine budućih penzija od koeficijenta koji je u zakonu predložila Vlada (13,6).

– Ni parlamentarna većina ni opozicija nisu danas položile test – zaključak je Jasenka Tufekčića.

Predsjedavajući Kluba delegata hrvatskog naroda Tomislav Martinović (HDZ), za razliku od Tufekčića, ne dovodi u pitanje funkcioniranje koalicije.

– Ovo su demokratski standardi koji će se pojavljivati vjerovatno u budućnosti, ne moramo o svim temama imati isto mišljenje, ali bitno je da zajednički promišljamo isti pravac – njegove su riječi.

Obrazlažući zašto HDZ, primjerice, nije podržao Vladin zakon o PIO, rekao je da bi predložena visina boda od 13,6 mogla dovesti do umanjenja penzija prvenstveno penzionerima koji su radili cijelog života.

U tom smislu, kako tvrdi Martinović, bili bi najugroženiji budući umirovljenici iz policije i prosvjete, što je, po njegovim riječima, opredijelilo Klub Hrvata da amandmanom predloži povećanje koeficijenta na 14,3.

– S druge strane bili smo u nekom iščekivanju i vjerovali da će ipak korektor biti napravljen. Čak smo Vladi ponudili jednu drugu varijantu, što nismo izražavali danas, da se u zakon ugradi jamstvo da svi budući korisnici ispunjavanju uvjete za redovno umirovljenje,ukoliko budu u poziciji da njihove mirovine budu smanjene za pet posto u odnosu na postojeći zakon, da onda Vlada nađe mehanizam za izmjene i dopune zakona. Nažalost, ni tu nismo dobili zeleno svjetlo, što nas je u konačnici opredijelilo da ne glasamo za predloženi zakon o PIO – Martinovićeve su riječi.

Klub Hrvata očekuje u „nekom drugom krugu, kada ovaj zakon bude na dnevnom redu, da Vlada malo temeljitije razmotri ovu našu primjedbu“, zaključio je.