Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potrošili više nego što su smjeli

Tužilaštvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju institucija!

tuziteljstvo

Ironija je da je baš ovaj pravosudni organ koji procesuira nezakonito ponašanje i sam prekršio zakon

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čijem čelu je glavni tužilac Milanko Kajganić prekršilo je Zakona o finansiranju institucija BiH kojim je propisano da budžetski korisnici u periodu privremenog finansiranja ne mogu početi nove ili proširene programe i aktivnosti dok se iste ne odobre u Zakonu o budžetu, ustanovili su državni revizori u izvještaju za 2021. godinu.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Treba naglasiti da je veći dio protekle godine na čelu Tužilaštva BiH bila Gordana Tadić, koja je dospjela i na američku crnu listu. Kajganića je VSTV tek krajem oktobra imenovao za v.d. glavnog tužioca.

Iako član 14. stav 2 navedenog zakona propisuje da budžetskim korisnicima nije dozvoljeno da stvaraju obaveze, odnosno rashode ili opterećenja budžetskih pozicija, ako sredstava za te rashode ili opterećenja budžetskih pozicija nisu odobrena u okviru iznosa alociranog za tu budžetsku instituciju, Tužilaštvo BiH se, prema nalazima revizora, ponašalo suprotno toga i ironija je da je baš ovaj pravosudni organ koji procesuira nezakonito ponašanje i sam prekršio zakon.

Naime, Tužilaštvo BiH je u oktobru 2021. godine podnijelo Ministarstvu finansija i trezora BiH zahtjev za dodjelu sredstva iz tekuće rezerve u iznosu 450.000 КM s obrazloženjem da je deficit sredstava na poziciji bruto plata i naknada rezultat dosljedne primjene člana 6. Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po kojem se u 2021. godini zaposlenima koji primaju plate po navedenom Zakonu povećava osnovna plata u relativnom iznosu od 3,8% te Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o obračunu plata i drugih naknada za pojedine kategorije radnih mjesta i Pravilnika o utvrđivanju kriterijuma za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede.

– Tužilaštvo u obrazloženju zahtjeva nije jasno navelo strukturu iznosa 450.000 КM, odnosno finansijske efekte u 2021. godini po osnovu povećanja plata u skladu sa pomenutim članom 6. Zakona te efekte po osnovu donošenja Pravilnika o utvrđivanju kriterijuma za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede od 12.07.2021. godine. Prema raspoloživim podacima ukupni finansijski efekat po osnovu člana 6. navedenog Zakona, iznosi oko 360.000 КM, a po osnovu Pravilnika o utvrđivanju kriterijuma za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede od 12.07.2021. godine 206.000 КM jer su povećanje plata dobila 43 zaposlena (detaljnije o donošenju navedenog Pravilnika opisano je u tački 5.1.1. Bruto plate) – naveli su revizori.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, ističu, dalo pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve s navodima da su sredstva za navedenu namjenu planirana u Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH za 2021. godinu, a koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo 23.6.2021. godine te da se radi o ličnim primanjima za koja su obaveze stvorene te podliježu pokretanju sudskih sporova, što može imati direktnu posljedicu povećanja budžetskih izdataka Ministarstvo je skrenulo pažnju Tužilaštvu da se planiranje budžeta vrši na osnovu relevantnih parametara i opravdanih potreba s obzirom na to da se predmetnom odlukom povećava pozicija Bruto plata i naknada koja je Odlukom o prestrukturisanju iz jula 2021. godine umanjena za 240.000 КM.

– Članom 17. Zakona o finansiranju institucija BiH propisano je za koje namjene se mogu koristiti sredstva tekuće rezerve, tj. da se sredstva tekuće rezerve mogu koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u budžet. Moglo bi se prihvatiti obrazloženje da deficit sredstava na poziciji bruto plata i naknada usljed povećanja plata zaposlenih zbog povećanja prosječne mjesečne neto plate u BiH predstavlja vanredne izdatke i programe koji nisu uvršteni u budžet, međutim do povećanja pozicije bruto plata i naknada nije došlo samo iz ovog razloga već i zbog donošenja navedenog Pravilnika, a što se ne može tumačiti kao hitni i vanredni izdatak u kontekstu navedene zakonske odredbe – obrazložili su revizori.

Dalje navode kako utrošena sredstva tekuće rezerve prema podacima iz ISFU sistema i Godišnjeg finansijskog izvještaja iznose 449.969 КM. Dakle, prema finansijskom izvještaju sredstva tekuće rezerve su utrošena u cijelosti, iako su potrebna sredstva za finansiranje povećanja osnovne plate po osnovu člana 6. Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, prema raspoloživim podacima iznosila oko 360.000КM.

– Shodno navedenom, Tužilaštvo nije jasno i transparentno navelo razloge za donošenje odluke o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve, a upitna je i opravdanost donošenja i primjene navedenog Pravilnika u vrijeme privremenog finansiranja. Naime, evidentno je da je došlo do stvaranja obaveza za koje sredstva nisu bila obezbijeđena, što je u suprotnosti sa članom 11. stavom 3. Zakona o finansiranju institucija BiH – zaključili su.