Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 4. maja

U Brčkom počinju s radom trgovine na veliko i malo

brcko-milic (1)

Milić je podsjetio da je u distriktu i dalje na snazi zabrana okupljana u grupama od tri i više lica, te dodao da će policija pojačano kontrolisati poštovanje te naredbe na izletištima u petak, 1. maja

Od ponedjeljka, 4. maja, u Brčkom će biti dozvoljen rad trgovina na veliko i malo, autoškola, biblioteke, ali bez korištenja čitaonice, zatim muzeja i galerije, te zanatskih djelatnosti izuzev frizerskih i kozmetičkih salona, rekao je komandant Štaba za zaštitu i spasavanje u tom gradu Siniša Milić.

Milić je napomenuo da je ovu odluku donio Štab na današnjem zasjedanju, kao i da je i dalje zabranjen rad trgovinama sa odjećom zbog velikog rizika od prenosa zaraze.

On je dodao da će rad u dozvoljenim djelatnostima biti pod strogim nadzorom i kontrolom inspekcijskih službi.

“Interval između puštanja pojedinih djelatnosti je od 10 do 14 dana. U tom intervalu ćemo pratiti kako i u kojoj mjeri se poštuju procedure vezano za ponašanje kako korisnika tih objekata tako i zaposlenih u tim objektima i u zavisnosti od toga ćemo preduzimati mjere”, rekao je Milić, koji je i gradonačelnik Brčko distrikta.

On je istakao da bi, ukoliko sve bude išlo po planu, u narednih 10, 14 dana krenulo otvaranje i druge grupe djelatnosti za koju se čeka i mišljenje struke, te da će se u svim ovim objektima morati poštovati naredbe Štaba od 23. aprila.

“Svi oni koji ulaze u ove objekte, moraće na ulasku da dezinfikuju ruke i nose zaštitne maske. Takođe, moraće ih nositi i zaposleni, a oni koji su u kontaktu sa kupcima moraće da nose i zaštitne rukavice. Moraju se poštovati i mjere fizičke udaljenosti od dva metra u prostoru uz preporuku kupcima da se što kraće zadržavaju”, pojasnio je Milić.

Milić je istakao da je povoljna epidemiološka situacija u distriktu omogućila popuštanje prvog paketa mjera koje su donesene u prethodnom periodu, da su toj odluci doprinijele i aktivnosti policije na utvrđivanju prvih i drugih konatakata zaraženih osoba.

On smatra da će nejednako postupanje u entitetima sigurno ugroziti napore da se ta situacija održi pod kontrolom.

Milić je podsjetio da je u distriktu i dalje na snazi zabrana okupljana u grupama od tri i više lica, te dodao da će policija pojačano kontrolisati poštovanje te naredbe na izletištima u petak, 1. maja.