američka ambasada

U okviru NATO programa: Vojska SAD-a i OSBiH će održati vojne vježbe na Manjači

Banja Luka: Vojna vježba “Brzi odgovor 21” oružanih snaga BiH i SAD na poligonu Manjača
22.05.2021., Centar za borbenu obuku OS BiH Manjaca, Banja Luka (BiH) – Zajednicka pokazna vjezba "Brzi odgovor 21" oruzanih snaga BiH i SAD odrzana je danas na poligonu Manjaca. Pokazna vjezba "Brzi odgovor 21" pocela je po uigranom scenariju ulaskom američkih helikoptera UH-60 "Black Hawk" iz sustava 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD u zonu operacija uz kojih se iskrcao kombinovani vod pripadnika Bataljonske borbene grupe lake pjesadije Oruzanih snaga BiH i 2. bataljona 124. pjesadijskog puka Oruzanih snaga SAD. Na danasnji događaj su dosli su clanovi Predsedništva BiH Sefik Dzaferovic i Zeljko Komsic, Sifet Podzic ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) kao i drugi visoki zvanicnici. Milorad Dodik, predsjedavajuci Predsjednistva BiH, i Zoran Tegeltija, predsjedavajuci Savjeta ministara BiH, nisu prisustovali vjezbi iako su pozvani od strane OS BiH.rrPhoto: Dejan Rakita/Pixsell

Kako je objavila Ambasada SAD u BiH približno 90 vojnika američke vojske iz tri brigade raditi će na poligonu Manjača zajedno s izviđačkim vodovima tri brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Vojnici Oružanih snaga SAD-a i Oružanih snaga BiH održat će od 7. do 20. jula redovno planiranu bilateralnu vojnu vježbu, u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, s ciljem jačanja interoperabilnosti i zajedničkog znanja.

Kako je objavila Ambasada SAD u BiH približno 90 vojnika američke vojske iz tri brigade raditi će na poligonu Manjača zajedno s izviđačkim vodovima tri brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Razmjena znanja će također uključivati ​​učešće do tri američka helikoptera UH-60 “Blackhawk” koji djeluju u i oko poligona Manjača i aerodroma Mahovljani.

Također, očekuje se učešće i vazduhoplovstva Oružanih snaga BiH.