BiH

Uhapšena u Chicagu

U ratu izbjegla u SAD: Mediha osuđena na 6,5 godina zatvora zbog pomaganja ISIL-u

22/06/2019

Salkičević je iz pritvora pisala okružnim vlastima i tražila pomilovanje s obzirom na, kako je isticala, brutalan život koji je preživjela u BiH tokom rata

Mediha Medy Salkičević, izbjeglica iz BiH, uhapšena 2015. u Čikagu zbog pomaganja ISIL-u, osuđena je na 6,5 godina zatvora, piše Dnevni avaz.

Ova majka četvero djece provela je četiri godine u Saveznom zatvoru te nedavno priznala krivicu.

Ona je, prema pisanju američkih medija, godinama živjela u čikaškom predgrađu, gdje je i uhapšena. Kada je pritvorena, bila je zaposlena na aerodromu “Chicago O'Hara”.

Nakon što je dugo negirala krivicu, priznala je da je bila dio grupe imigranata iz nekoliko američkih zemalja, koji su kupovali opremu i ostale potrepštine te, zajedno s novcem, slali borcima ISIL-a. Također, bila je dio grupe koja se pridružila Abdullahu Rami Pazaru, također porijeklom iz BiH, koji je do 2013. živio u Sent Luisu, a potom otišao u Siriju.

Salkičević je iz pritvora pisala okružnim vlastima i tražila pomilovanje s obzirom na, kako je isticala, brutalan život koji je preživjela u BiH tokom rata.

Čikaški ABC” navodi da će advokati Medihe Salkičević vjerovatno tražiti manju kaznu ili uvjetno puštanje na slobodu, ali njoj u prilog ne idu izjave kako “nevjernici trebaju biti živi zakopani”.

Ona je u šifriranim prepiskama koristila nadimke Medy Ummuluna i Bosna Meksiko, a američki mediji o njoj pišu pod naslovom “Mama iz predgrađa optužena za terorizam”

Kako navodi portal American Security Today, pored Medihe, Ramiz Zijad Hodžić, Sedina Unkić Hodžić, Armin Harčević i Nihad Rosić čekaju suđenje zbog istog prekršaja, dok je Jasminka Rosić osuđena na tri godine robije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.