Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u naredne godine manji budžet za plaće u javnom sektoru

vlada rs

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, koji je usklađen s istim zakonom u Federaciji BiH te usaglašen s Misijom Međunarodnog monetranog fonda (MMF).

-Očekujemo pozitivne finansijske efekte ovog zakona, a na osnovu Pisma namjere imamo obavezu usklađivanja s Federacijom BiH i Zakona o porezu na dohodak, a pozitivne finansijske efekte od ovih zakona ćemo prenijeti na poziciju smanjenja zbirne stope doprinosa, što bi trebalo da smanji opterećenje rada u toku 2017. – rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.

Prvi put je utvrđen i Nacrt zakona o poreskom sistemu RS-a, koji treba da definiše tzv.registar parafiskalnih nameta.

U budžetu RS-a za narednu godinu, koji je predložen u iznosu od 3,2 milijarde KM, ukupna izdvajanja za plaće i naknade u javnom sektoru manja su za pet miliona KM u odnosu na ovogodišnje i iznose 717,7 miliona KM.

-Naše opredjeljenje na rashodovnoj strani jeste da ćemo zaustaviti rast tekućih rashoda, strogo kontrolisati zapošljavanje u javnom sektoru i ostaje moratorijum na plaće u javnom sektoru – rekao je Tegetija ističući da je budžet za lična primanja zaposlenih definisan na osnovu Zakona o radu kojim je definisano da je minuli rad 0,3 posto.

Tegeltija tvrdi da taj bh.entitet nema prevelik javni sektor, a da mora svoju javnu potrošnju za lična primanja uskladiti s privrednim rastom i BDP-om, kao i kontrolirati zapošljavanja u javnom sektoru, čime će se izdvajanja za lična primanja u javnom sektoru dovesti u prihvatljive stanadarde.

Kazao je da u pojedinom dijelu javnog sektora, nekim agencijama i javnim preduzećima ima viška zaposlenih.