Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U protekla 24 sata

U Sarajevu umrle dvije osobe, broj novozaraženih danas izrazito nizak

Sarajevo: Pacijent se ubio na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi
17.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na klinici u Podhrastovima u kojoj se nalaze pacijenti zarazeni virusom Covid-19, jedna osoba izvrsila je samoubojstvo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Trenutno je u KS hospitalizirano 99 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 43, a u Općoj bolnici ”Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 56 pacijenata

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo, u Bosni i Hercegovini, na koronavirus je testirano 575 osoba od kojih su 22 novozaražene, a u istom periodu od infekcije COVID-19 oporavile su 43 osobe. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminule su dvije osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 14, odnosno 63,63 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 99 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 43, a u Općoj bolnici ”Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 56 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent i to na KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi osam pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe, navodi se u saopćenju objavljenom na internet stranici Vlade KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 161 pacijent, od kojih su tri transportovana u KCUS i jedan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 50 PCR testova, u Novom Gradu 10, u Semizovcu 15, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 310 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 151 poziv, a obavljeno je i 179 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 432 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 2.242 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.334 zaraženih koronavirusom i 50.642 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Nastavlja se imunizacija građana Kantona Sarajevo, prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Danas je na vakcinaciju pozvano 1.500 osoba starosti 70 i više godina , a pozvan je i jedan dio građana starosti preko 65 godina, jer u kategorijama stanovništva 75 i više i 70 i više nema više prijavljenih građana putem aplikacije.

Zainteresirani građani za vakcinaciju mogu prijaviti se prijaviti putem linka https://evakcina-registracija.ezoblak.ba/.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.