Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli mađunarodni naučni skup o arhivskoj praksi (VIDEO)

BiH

2809_TK_SAVJETOVANJE_ARHIVSKA_PRAKSA

U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i kantonalnog Društva arhivskih zaposlenika, sinoć je u Tuzli otvoren međunarodni naučni skup Arhivska praksa 2017.

Jubilarno trideseto Savjetovanje prati i promoviranje dviju publikacije. Prva, također jubilarna, jeste časopis Arhivska praksa, koji je u svom dvadesetom izdanju, te prateća dvojezična publikacija koja sumira značaj i teme časopisa unazad dvije decenije. Na Savjetovanju su arhivisti i arhivari iz Bosne i Hercegovine i sedam zemalja okruženja.

U okviru jednog od najvećih međuarhivskih projekata u regionu – naučnog savjetovanja Arhivska praksa, u protekle tri decenije je svoja izlaganja imalo više od 300 autora iz 17 zemalja. Zbog sadržajnosti i obimosti ovog skupa, većina se svake godine vraća u Tuzlu, kaže Silvija Babić, pročelnica Odjeljenja za informacije i komunikacije u državnom Arhivu Hrvatske.

– Arhivska praksa koja se odvija u Tuzli evo 30 godina zaredom je svojevrsni fenomen i mi, svi vaši gosti iz okruženja, svjesni smo toga jer je nastao kao mali pomoćni seminar za pomoć operativno ljudima po pismohranama, međutim, doista je prerastao u respektabilan međunarodni skup koji je producirao i to svoje specifično izdanje – Arhivska praksa koje izlazi već 20 godina – kazala je Babić.

Ovogodišnje savjetovanje okrunjeno je i posebnom dvojezičnom publikacijom Arhivska praksa od 1998. do 2017. i pratećom tematskom izložbom. A dvadeseti broj časopisa promoviran je danas.

Cijeli projekat Kantonalnog arhiva u Tuzli i Društva arhivskih zaposlenika ima podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Zlatan Muratović, kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ističe da je riječ o pohranjihavnju vrlo važnih dokumenata u našoj historiji.

– Narod koji ne pazi na svoju historiju ne može se na adekvatan način razvijati u ovom modernom vremenu, u 21. vijeku. Moramo obratiti pažnju na sve ove vrijednosti koje arhiv čuva. I ja želim pohvaliti entuzijaste u okviru ove ustanove koji zaista vrijedno rade. Sama činjenica da smo imali ovako posjećen skup i da je iz godine u godinu sve bolji, govori u prilog činjenici da se oni zaista zalažu – Muratovićeve su riječi.

Na trodnevnom savjetovanju rezultate svojih istraživanja predstavlja više od 40 izlagača, a među najinteresantnijim temama su one koje se tiču pohranjivanja informacija u različitim digitaliziranim formatima, kažu učesnici.

– Kroz ove razgovore, mogu vam reći da sam razmijenio iskustva s nekim kolegama iz registratura. Prosto čovjek u samom tom razgovoru sazna novine, tako da ovo savjetovanje nije samo da čovjek čuje te referate nego je to sajam arhivista, da vidite i kako neko radi, neka nova pravila, i na kraju krajeva da upoznate sponzore kojih hvala Bogu još uvijek ima i to je dobro – kazao je Miroslav Dučić, predsjednik Društva arhivara Srbije.

Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, kaže da je jedna od dimenzija ovog projekta, osim razmjene znanja i iskustava i usvajanje novih dometa u arhivistici i arhivskoj djelatnosti, upoznavanje s kulturno-historijskim i prirodnim nasljeđem ovog prostora.

– Na taj način su arhivisti htjeli dati dodatni akcenat ne samo arhivskoj građi nego i ostalom kluturnom nasljeđu na području TK i na taj način držati se devize da je kulturno-historijsko nasljeđe dio jedne svjetske civilizacije i svjetske baštine – Zulićeve su riječi.

Ove godine učesnici Savjetovanja imat će priliku vidjeti nasljeđe općine Gračanica.