Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učesnici “Dukatfesta” oduševili Banjalučane

Internacionalni festival kulture “Dukatfest”

Internacionalni festival kulture “Dukatfest” sinoć je svečano otvoren ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Na devetom “Dukatfestu” koji traje do 22. juna predstavljaju se folklorni ansambli iz BiH, Kolumbije, Indije, Šri Lanke, Letonije, Slovačke, Indonezije, Srbije, Turske i Španije. Ceremoniji otvaranja prethodio je defile učesnika uz plesno-muzički performans koji je oduševio Banjalučane.

Predstavnici Turske, članovi ansambla “Mač i štit” iz grada Bursa, na početku defilea na Trgu Krajine svojim plesom u kojem su koristili mačeve i štitove izazvali su veliku pažnju prolaznika.

“Svake godine pokušavamo da napravimo spoj svih internacionalnih kultura sa svih kontinenata sa ciljem međukuturalnog dijaloga”, rekla je za AA Natalija Trivić, direktor festivala.

Da su u tome uspjeli pokazalo je oduševljenje građana Banjaluke koji su uživali u predstavljanju ansambla, a na samom otvaranju festivala okupilo se više stotina građana. Najviše su uživali najmlađi, naročito oni koji su se i sami okušali u plesnim pokretima egzotičnih zemalja. Nakon ceremonije mnogi su, zbog specifičnih narodnih nošnji, molili učesnike festivala za fotografisanje, a posjetiocima su najzanimljiviji bili predstavnici Šri Lanke, Indonezije i Turske.

Sinoć je u parku Petar Kočić održan i koncert muzičara koji su dali poseban pečat muzičkoj sceni u Indoneziji. Radi se o pop-rock-etno sastavu „V1mast“, koji spaja tradiciju i moderno doba.

Danas će ansambli nastupiti u Gradišci i Modriči, dok će u Banjaluci biti održan plesno-muzički program koncert 30 umjetnika iz Kolumbije “Zaite group”.

U ponedeljak se na tvrđavi Kastel održava centralna festivalska večer, takmičarskog karaktera, na kojoj će se ansambli boriti za nagradu od 600 evra.

U tri dana festivala na Trgu Krajina održava se Art and Craft market, tradicionalni sajam kultura na kojem predstavnici zemalja učesnica, kao i domaći “moderni kreativci” pokušavaju spojiti tradiciju sa savremenim dobom.

Natalija Trivić istakla je da su organizatori ponosni su na uspjeh ovog festivala, jer su jedini članovi svjetske Asocijacije umjetnosti pri UNESCO-u, zahvaljujući čemu dobijaju najkvalitetnije ansable.

“Kao jedini član ove asocijacije imamo jedini program koji zaista okuplja internacionalne izvođače u pravom smislu riječi. Željeli smo da svijet približimo građanima BiH u BiH, jer mnogi od njih nisu imali priliku da odu u inostranstvo, a posebno da se upoznaju sa kulturama zemalja daleke Azije, Amerike, Australije i Afrike”, kazala je Natalija Trivić.

BiH su između u prethodnim godinama predstavljali folklorni ansambli iz Bihaća, Sarajeva, Banjaluke, Modriče i drugih gradove. Ove godine čast da predstave autentično izvoženje iz kraja iz kojeg potiču pripala je “Kolovitu” iz Gradiške.