Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugroženo vodosnabdijevanje građana u Jablanici i Bihaću

BiH

Vodosnabdijevanje

Uslijed velikih kišnih padavina 6/07. novembra, na izvorištu “Šanica” (glavni vodovod za grad Jablanicu) došlo je do zamućenja vode, te su građani obaviješteni da prilikom upotrebe vode za piće istu obavezno prokuhavaju do daljnjeg, uz obavezno klorisanje iste od JKP Jablanica, koje i upravlja navedenim vodovodom.

Usljed nepovoljnih hidrometeroloških prilika od 6. novembra došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode. Potrošačima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, koji se snabdijevaju vodom s izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, preporučuje se da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Kanton Sarajevo
Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a 7. novembra iz OC CZ Trnovo da su građani na dvije lokacije u reonu sela Trebečaj pronašli dva nepoznata NUS-a. O tome su obaviješteni pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Općina Kupres
Kantonalni operativni centar CZ primio je 7. novembra informaciju o pronalasku NUS-a na lokaciji Stržanj. Mjesto pronalaska označeno je trakom i obavješteni su pripadnici Tima za UES FUCZ.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Kantonalni operativni centar CZ dobio je informaciju od Općinskog centra CZ Konjic o potrebi izmještanja i uklanjanja određene količine eksploziva iz skladišta CZ Konjic. Obavješteni su pripadnici Tima za UES FUCZ.

Srednjo-bosanski kanton
Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a na lokalitetu Oselište. O tome su obavješteni pripadnici Tima za UES FUCZ.

Tuzlanski kanton
Dana 7. novembra Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to: Općinska službe CZ Gradačac dvije prijave – mina MB 82 mm u naselju Sibovac i nepoznati NUS u zemlji u naselju Tramošnica Gornja i Općinska služba CZ Kalesija prijavila je pronalazak ručne bombe i sitne municije 112 kom.

O zaprimljenim prijavama obavješteni su pripadnici Tima za UES FUCZ, navodi se u izvještaju o stanju u FBiH u protekla 24 sata Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.