Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavljaju se okršaji

Ukrajinci nadiru s dvije strane na jugu, na lijevoj obali Oskila Rusi bježe bez borbe

ukrajinci

“Naše jedinice se povlače bez borbe”, napisao je Strelkov

Ukrajinske oružane snage nastavile su ofanzivu na južnom frontu. Ukrajinci pokušavaju ući u mjesto Dudchany koje se nalazi duž desne obale Dnjepra.

Proboj prema Dudchanyiju dovodi u veliku opasnost najisturenije ruske okupacione trupe na sjevernom dijelu fronta prema Kryvom Rogu.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Ukrajinci su u tom dijelu ušli i u selo Arkhangelskoye na lijevoj obali rijeke Inhulets.

“Na Khersonskoj fronti naše su se trupe vratile na liniju sela Dudchany. Opasnost od neprijateljskog proboja uz Dnjepar do prilaza Beryslavu ostaje”, napisao je jutros na svom Telegram kanalu bivši ministar odbrane takozvane LNR Igor Strelkov.

Rusima prijeti potpuni raspad linije sjeverno od Khersona FOTO: Telegram / @Rybar

Ukrajinski izvori javljaju da su njihove snage krenule i sa sjevero-zapada od lijeve obale rijeke Inhulets i da su doprle do sela Chkalove.

Strelkov je u svojim objavama spomenuo i Kharkivski front.

Prema informacijama kojima on raspolaže Ukrajinci od jutros kontrolišu mjesto Borova na lijevoj obali rijeke Oskli, odakle vodi najkraća cesta za Svatove, ključnu tačku ukrajinske ofanzive na istoku.

“Naše jedinice se povlače bez borbe”, napisao je.

Ukrajinci već šalju snimke iz Borove. Oslobađanje tog gradića vjerovatno znači kolpas cijele ruske linije južno od Kupyanska uz lijevu obalu Oskila.

Ruski novinar Andrej Rudenko objavio je informaciju da su se Ukrajinci malo južnije već probili do autoceste koja povezuje Kreminnu i Svatovo.

“Od Ternyja, neprijatelj napada na autocestu za Svatovo, dostižući je u području Chervonopopivka i Pishchane. Potpuno je razumljivo – tu je dominantna visina s koje možete kontrolisati cestu u oba smjera. I ići na Kremennu sa sjevera, bez upuštanja u bitke s čela”.