Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fondacija lokalne demokratije

Umjesto karanfila podrška za žene i djecu žrtve nasilja

Zajedno_smo_sigurne

BiH ima besplatnu SOS liniju. Za savjet šta učiniti, nazovite 033 222 000 za KS ili 1265 za FBiH (email shelters.1@bih.net.ba) da biste dobili prvostepenu psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilni čin, nazovite policiju na broj 122

Svi znamo za Dan žena koji obilježavamo 8. marta i čestitamo ga svako na sebi svojstven način, u skladu sa svojim mogućnostima, uvjerenjima, poznavanjem ovog praznika, i sviješću o društvu u kojem živimo. Premda ovaj dan nosi jasnu temu osnaživanja žena širom svijeta, načini na koje se obilježava se razlikuju od zemlje do zemlje, a pokloni koje najčešće viđamo su jednolični i šablonski. Ipak, današnji dan pruža priliku za skretanje pažnje na pozitivne akcije i promjene koje mogu stvoriti jednake mogućnosti za sve žene, posebno za one kojima je sigurnost života narušena.

Uslijed pandemije COVID-19 i preporuka za ograničeno kretanje, Fondacija lokalne demokratije koja vodi jedinu Sigurnu kuću – Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo, svakodnevno prima veliki broj poziva na linije za pomoć nasilju u porodici, a kapaciteti, koji su ionako bili ograničeni, sada su puni. Uz pomoć i podršku građana i građanki, te društveno-odgovornih kompanija uspijevaju odgovoriti na pozive za pomoć i pružiti sigurnost.

Tako je jedna korporativna akcija za 8. mart bila znatno drugačija. Na inicijativu Merime Rastoder, koja radi u IT kompaniji Symphony, dame u ovoj kompaniji su jednoglasno odlučile da svoje poklone žele darovati korisnicama Sigurne kuće. Budžet koji je bio namijenjen za kupovinu poklona doniran je Sigurnoj kući u Sarajevu, a donirana sredstva će omogućiti da žene i djeca koji su žrtve nasilja u porodici imaju sigurno okruženje, priliku za novi početak i da ovaj dan provedu u druženju i smijehu.

“Naš kolektiv čine izuzetne dame koje su samoinicijativno sprovele ovu akciju. Nasilje nad ženama nije privatna stvar, ne smijemo i ne možemo ga ignorirati, dešava se svakodnevno u raznim oblicima i nažalost može se svima dogoditi. Uz ovu donaciju cilj nam je bio doprinijeti da se žene i djeca koji su žrtve nasilja adekvatno zbrinu i osjete sigurnost koja im je narušena. Svi snosimo odgovornost kada su u pitanju sprječavanje i zaštita onih kojima prijeti nasilje. I sada želimo da iskažemo solidarnost zajednici u kojoj živimo i radimo, te podržimo humanitarne projekte”, poručili su iz IT kompanije Symphony.

Prema riječima Mubere Hodžić Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se na povećan broj slučajeva nasilja i na porast poziva za pomoć, a ujedno i na finansijsko i organizaciono funkcioniranje Sigurne kuće.

“Uslijed preporuka za smanjenje kretanja u cilju suzbijanja pandemije COVID-19, žene su se našle u situaciji da su zarobljene u nasilnim domovima, pa je tako broj poziva samo rastao i raste. Moram reći da nasilje ne poznaje starosnu dob pa u kući imamo korisnice sa novorođenim bebama pa do starijih žena u 60-im i 70-im godinama. Ove žene cio život slušaju da su one krive za nasilje, ali kada im kažem da postoje kompanija koja je danas pomislila baš na njih, daje im snagu i motiv da nikad više ne krive sebe i ne postanu žrtva nasilja, jer ih društvo ne krivi nego podržava. Trebamo jedni drugima biti oslonac” izjavila je Mubera Hodžić Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

Svaki vid podrške je izuzetno značajan za Sigurnu kuću i svako na svoj način može dati doprinos, te svojom donacijom pokazati solidarnost. Naš svijet ne bi značio ništa bez žena i hrabrost koja postoji u savršenom skladu s nevjerovatnom nježnošću. Sretan Dan žena majkama, kćerkama i sestrama!

BiH ima besplatnu SOS liniju. Za savjet šta učiniti, nazovite 033 222 000 za KS ili 1265 za FBiH (email shelters.1@bih.net.ba) da biste dobili prvostepenu psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilni čin, nazovite policiju na broj 122.