Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto na minskim poljima, demineri u kancelarijama da bi dobili manju platu

demineri
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Bez terenskog dodatka plate manje i za 40 odsto

Vršilac dužnosti direktora Republike uprave Civilne zaštite (RUCZ) Milan Novitović bez ikakvog obrazloženja je naložio da demineri umjesto da idu u minska polja svako jutro dolaze na posao u nedavno kupljenu zgradu RUCZ u Trnu kod Banjaluke, otkriva CAPITAL.

Demineri peticijom traže da se vrate u minska polja i rade svoj posao umjesto što radno vrijeme provode u kancelarijama. Oni u peticiji navode da im se uskraćuje pravo da rade poslove deminiranja za koje imaju rješenja i ističu da im se time značajno umanjuju primanja.

Predsjednik Sindikalne organizacije RUCZ Stevo Perišić potvrdio je za CAPITAL da su peticiju uputili direktoru Milanu Novitoviću, resornoj ministarki Senki Jujić, kao i da su je juče predali na protokol premijera i predsjednika Srpske Radovana Viškovića i Milorada Dodika.

„Tražimo hitno vraćanje u otvorena deminerska radilišta i na rad u minska polja. Plate deminera bez terenskog dodatka koji dobijamo kada radimo deminiranje umanjuju se i za 40 odsto. Pored nas koji trpimo materijalnu štetu, direktnu štetu trpi i Republika Srpska i svi naši građani, jer svaki dan koji demineri zbog odluke direktora provode izvan minskih polja povećava opasnost po bezbjednost stanovništva i materijalnih dobara“, kaže Perišić.

On ističe da im je u ponedjeljak istekao kolektivni godišnji odmor i da su očekivali da će se vratiti svojim redovnim radnim zadacima u minskim poljima.

„Međutim, pomoćnik direktora za deminiranje prenio nam je usmenu naredbu direktora da nema deminiranja i da dolazimo na posao u nedavno kupljenu zgradu RUCZ u Trnu u prostorije koje još nisu potpuno uređene. Nismo dobili nikakvo obrazloženje za to, jer smatramo da je ta odluka pogrešna zato što su trenutno najpovoljniji vremenski uslovi za deminiranje i nema nikakve logike deminere držati zatvorene u kancelarijama“, kaže Perišić.

Prema njegovim riječima, demineri i svi zaposleni u RUCZ peticijom traže i hitan završetak pregovora između socijalnih partnera i potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora u organima uprave.

„Bitan dio naše plate i primanja obračunava se u skladu sa posebnim odredbama Posebnog kolektivnog ugovora, tako da zbog rastezanja sa njegovim potpisivanjem trpimo veliku štetu“, kaže Perišić.

Milan Novitović koji se nalazi u Sloveniji gdje tim RUCZ pruža pomoć nakon katastrofalnih poplava kaže da nije dobio peticiju, ali ističe da se demineri ne nalaze u kancelarijama.

„Umjesto što pišu peticije, neka pročitaju šta je sve posao deminera. Nisam dobio nikakvu peticiju, ako su je dobili Višković i Dodik, možete njih pitati šta misle“, kazao je Novitović za CAPITAL, ističući da „Republičkom upravom Civilne zaštite ne rukovodi sindikat, već direktor“.