Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vojna imovina

Uprkos presudama 11 lokacija u RS-u još nije uknjiženo na BiH

kasarna-2

U Oružanim snagama BiH, koje su nasljednik vojne imovine, kažu da je ovo pitanje pravne prirode i da ne ovisi o njima

Da li je Bosna i Hercegovina funkcionalna pravna država ili ne? Sudeći prema dugogodišnjim sporenjima knjiženja vojne imovine i neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, reklo bi se da nije. Već 15 godina naša država je u svojevrsnoj blokadi i to od strane jednog entiteta. Republika Srpska u kontinuitetu odbacuje i komentira odluke najviše sudske instance u BiH kao poltičke, a ne pravne i zakonski obavezne na NATO putu.

I posljednja odluka Ustavnog suda BiH da kasarna u Foči mora biti uknjižena na državu u RS-u protumačena je kao napad na integritet ovog entiteta. Struka kaže da je ovakvo ponašenje zvaničnika RS-a neracionalno i na tragu politike ‘90-ih.

– Kompletna Republika Srpska je sastavni dio BiH, jedna od njenih administrativnih cjelina, političkih cjelina i taj otpor je ustvari otpor funkcionisanju države i otpor budućnosti BiH – kaže bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Da je tako govori i činjenica da nijedna od 11 lokacija u RS-u po zahtjevima Pravobranilaštva BiH, uprkos presudama, nije uknjižena na jedinog pravnog nasljednika bivše Jugoslavije, a to je država Bosna i Hercegovina.

– Imamo i odluku koja je i pravosnažna i prvostepena o samom pravu vlasništva. Međutim, ni na osnovu te odluke nije uslijedio upis prava vlasništva u javni registar nekretnina U RS-u – ističe Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH.

U Oružanim snagama BiH, koje su nasljednik vojne imovine, kažu da je ovo pitanje pravne prirode i da ne ovisi o njima.

– To zavisi od drugih institucija i njihove posvećenosti da poštuju pravni okvir koji je osnova svakog demokratskog sistema u svijetu – poručuje generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.

– Oni koji osporavaju odluke Ustavnog suda neka razgovaraju s Ustavnim sudom. To nije moje niti želim komentarisati o tome. Neke stvari dođu na red nakon 15 godina – navodi Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

I Krivični zakon BiH je vrlo precizan o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH: osoba u institucijama koja odbija da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čini krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U ovim slučajevima Tužilaštvo BiH nije postupalo po službenoj dužnosti, iako su čelnici iz RS-a jasno poručili da neće provesti odluku Ustavnog suda. Iako je, podsjećamo, Milorad Dodik bio jedan od potpisnika Programa reformi, u kojem je knjiženje imovine jasno definisano.