Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud RS-a odlučuje o spornoj Deklaraciji NSRS-a

BiH

milorad dodik snsd sabor 2

Ustavni sud Republike Srpske (RS) dat će konačnu riječ o tome da li Deklaracija povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ugrožava vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a nije postignut dogovor o ovom pitanju.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 27. aprila pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovu spornu deklaraciju, u kojoj se tvrdi da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o eventualnom osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, a koja je 17. aprila usvojena u Narodnoj skupštini.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović je danas u izjavi novinarima rekla da na Zajedničkoj komisiji nije bilo dogovora i da će o ovom pitanju odlučivati Ustavni sud RS-a.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović je potvrdio da je ova deklaracija, u kojoj se tvrdi da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o eventualnom osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, sporna jer se njome zakonodavna vlast miješa u rad pravosudnih institucija u BiH.

Hadžiomerović je naglasio da će Klub Bošnjaka iskoristiti sve ustavne i pravne mogućnosti osporavanja usvojene Deklaracije.

Podsjetio je da i Ustav RS-a propisuje konstitutivnost sva tri naroda u RS-u te da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u proslavi 9. januara, kao ni u vjerskim obilježavanjima tog datuma u RS-u.

Osnov za usvajanje ove deklaracije u Narodnoj skupštini je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Srpski poslanici u parlamentu RS-a su podržali Deklaraciju, a protiv su bili parlamentarci Koalicije “Domovina”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je danas ponovio da je NSRS ovom deklaracijom zauzeo politički stav i da apelacija Izetbegovića, kako kaže, nema osnova i srpski poslanici ostaju pri tom dokumentu.