Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS

Uveden potpuno bezbolan brahiterapijski tretman onkoloških pacijenata

Prof.Izetebegovic sa onkolozima i anesteziolozima 2 (1)

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. mr.sci.dr Amela Katica Mulalić navodi da anesteziolozi KCUS-a imaju značajnu ulogu u bezbolnom sprovođenju terapije u primjeni protokola liječenja teških oboljenja

Nabavkom novog brahiterapijskog aparata „Bravos“ na Klinici za onkologiju KCUS najtežim onkološkim bolesnicima omogućen je znatno kvalitetniji i sigurniji tretman, kao i veća učinkovitost liječenja zbog uvođenja 3D planiranja tretmana. Zahvaljujući novom aparatu i edukaciji kadra Onkološka klinika u saradnji s Klinikom za anesteziju i reanimaciju KCUS-a uvela je novu brahiterapijsku proceduru, čija primjena rezultira potpuno bezbolnim onkološkim tretmanima kod inoperabilnih pacijentica.

Prema riječima šefice Odjela Radijacijske onkologije, doc.dr Velde Smailbegović ova procedura ustaljena je praksa u svijetu, ali uslijed nedostataka opreme do sada nije bila primjenjivana u KCUS–u.

„Ovaj tretman primjenjuje se u slučajevima inoperabilnih ginekoloških karcinoma, teškog oboljenja, koje samo po sebi nosi niz komplikacija. Ranije je primjena terapije bila veoma bolna za pacijentice, što je otežavalo i nama ljekarima. Nabavkom najsavremenijeg aparata, stručnom edukacijom kadra i saradnjom sa kolegama anesteziolozima, shodno najsavremenijim svjetskim protokolima uveli smo potpuno bezbolan brahiterapijski tretman. Na Odjelu Radijacijske onkologije Klinike za onkologiju KCUS tretiraju se pacijentice sa ginekološkim karcinomima iz cijele FBiH i osim Brahiterapijskog odjela u Mostaru jedina smo Klinika u FBiH koja sprovodi brahiterapijski tretman. KCUS je primjenom ove procedure napravio još jedan iskorak u oblasti radijacijske onkologije i onkologije uopće. Naš uspjeh bio bi nemoguć bez potpune podrške i razumijevanja menadžmenta KCUS-a“ – ističe dr.Smailbegović.

Dr. Smailbegović dodaje da je novi brahiterapijski aparat koji podržava HDR (high dose rate) brahiterapiju povezan sa postojećim onkološkim informacionim sistemom i sistemom za planiranje i liječenje pacijenata u eksternalnoj radioterapiji.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. mr.sci.dr Amela Katica Mulalić navodi da anesteziolozi KCUS-a imaju značajnu ulogu u bezbolnom sprovođenju terapije u primjeni protokola liječenja teških oboljenja.

„Uloga anesteziologa je višestruka u liječenju, bilo da sudjelujemo u operativnim zahvatima ili apliciranju teških i bolnih terapija. S toga je neophodna i kontinuirana edukacija, za koju smo uvijek otvoreni i spremni na saradnju sa kolegama sa ostalih klinika. Saradnja i komunikacija sa onkolozima odvija se u mnogim segmentima, ali je bezbolan brahiterapijski tretman jedan od značajnijih. Uvođenjem nove zajedničke procedure u KCUS –u najveći benefit, prije svega, imaju naši pacijenti koji to i zaslužuju. Multidisciplinarni pristup u liječenju najboji je način postizanja optimalnih rezultata“ – izjavila je prim.mr.sc. dr Katica Mulalić.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović navodi da je Onkološka klinika KCUS-a vodeća u liječenju najtežih onkoloških oboljenja u BiH. U proteklih šest godina napravljen je ogroman iskorak, čime su stvoreni uslovi liječenja koje imaju onkološki bolesnici velikih svjetskih centara.

“Odgovornim radom, uz kontinuirano stručno usavršavanje kadrova i tehničku opremljenost najsavremenijim terapijskim i dijagnostičkim aparatima povećali smo postotak izliječenih onkoloških bolesnika. Od Klinike sa nekoliko starih aparata, neuslovnim bolesničkim sobama i polumračnom salom za apliciranje višesatnih teških terapija, bez tračka dnevne svjetlosti, Onkologija KCUS-a postala je mjesto mnogo ugodnijeg boravka za oboljele što uveliko pridonosi i boljim rezultatima liječenja.Kvalitetom liječenja Klinika za onkologiju je prepoznatljiva po izvrsnosti u liječenju malignih oboljenja u BiH, ali i regionu . Kvalitetnom edukacijom i stručnom saradnjom onkologa i anesteziologa, primjenom sofisticiranog aparata „Bravos“, omogućili smo bezbolnu brahiterapiju onkološkim ginekološkim pacijenticama. Oboljenje sa kojim se ove pacijentice bore je veoma teško i ozbiljno, praćeno strahovima i različitim tegobama, a nerijetko i gubitkom volje za dalju borbu. Bolovi koje su pacijentice trpile tokom brahiterapije ranije su praćeni negodovanjem pacijentica, a u određenim slučajevima i gubitkom povjerenja u ljekare. Ovakav način rada uveliko je otežavao i ljekarima i medicinskom osoblju. Zahvaljujući novom aparatu i stručnoj saradnji onkologa i anesteziologa, onkološkim ginekološkim pacijenticama pružamo potpuno bezbolan brahiterapijski tretman. Naše pacijentice nam vjeruju, sarađuju sa ljekarima i medicinskim osobljem, te zajedno pravimo uspješne korake ka potpunom izliječenju. Novi brahiterapijski uređaj svojim tehničkim karakteristikama u budućnosti omogućuje i planiranje brahiterapijskog tretmana i liječenja pacijenata i drugih lokalizacija, osim ginekoloških. Nabavka savremene radioterapijske aparature predstavlja veliki napredak za budućnost radioterapije, čime KCUS postaje dominantna i respektabilana ustanova za sprovođenje svih savremenih radioterapijskih tehnika i tretmana. I usprkos otežanim pandemijskim uslovima rada nijedan dan nismo prekidali usluge onkološkim, ali i drugim bolesnicima čije liječenje zahtijeva kontinuiran tretman ili opservaciju. Nastavićemo raditi istim tempom, kako bismo korisnicima naših usluga omogućili što kvalitetnije dijagnostičke i terapijske tretmane, te olakšali boravak u bolnici tokom liječenja“ – izjavila je prof. dr. Izetbegović.