tanja fajon

Vijeće EU: Slovenija predlaže da se BiH dodijeli kandidatski status

FAJON, Tanja (S&D, SI)
Plenary session week 50 2016 in Strasbourg - Preparation of the European Council meeting of 15 December 2016

Dodala je kako slovenski prijedlog odnosi na dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te liberalizaciju viznog režima za Kosovo

U Luksemburgu je počela sjednica Vijeća Evropske unije za vanjske poslove na kojoj će jedna od glavnih tema biti ruska agresija na Ukrajinu i posljedice po sigurnost hrane.

Također, na sjednici će Slovenija predstaviti svoj plan podrške proširenju Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana u okviru kojeg će zatražiti dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

– Vezano za situaciju u Ukrajini, Slovenija nastavlja sa svojom politikom osude ruske agresije, kao i s politikom podrške ideji da se dodjeli kandidatski status Ukrajini i zemljama ‘Istočnog partnerstva’ (Ukrajina, Moldavija, Gruzija). Moramo učiniti sve da politika procesa proširenja EU ostane kredibilna što znači da ne smijemo zaboraviti regiju zapadnog Balkana i zemlje poput Bosne i Hercegovine – izjavila je uoči početka sjednice slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Dodala je kako slovenski prijedlog odnosi na dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

– Time bismo dali dodatni zamah procesu proširenja – poručila je Fajon.