Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Vinko Martinović Štela osuđen na sedam godina zbog ubistva u Mostaru 1996.

04/11/2016

Nekadašnji haški osuđenik Vinko Martinović Štela na četvrtom je suđenju nepravomoćno osuđen na sedam godina za ubistvo Mostarke Jasmine Đukić, nedjelo iz 1996. za koje je isprva dobio osam godina zatvora, da bi na dva ponovljena suđenja 2013. i 2015. bio oslobođen.

Sutkinja Rahela Valentić presudu je objavila u četvrtak poslijepodne, no Martinović nije bio u sudnici, iako je ranije dolazio na rasprave.

Martinovićev advokat Ivan Stanić kazao je Hini da će za Martinovićem, koji je državljanin Bosne i Hrcegovine biti raspisana potjernica, jer je osuđen na više od pet godina pa mu je po sili zakona uz presudu određen i obligatorni pritvor.

Martinović od početka tvrdi da je nevin, ponavljanje suđenja ranije je nazivao “terorom hrvatskih vlasti”, a njegov advikat i dalje tvrdi kako nema dokaza da je odgovoran za ubojstvo Jasmine Đukić.

Njega je zagrebački Županijski sud još 1998. nepravomoćno osudio za to ubojstvo no Vrhovni je sud pet dana prije njegova izručenja Haškome sudu u augustu 1999. ukinuo presudu zbog postupovnih propusta.

Martinović je potom u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. a nakon odslužene dvije trećine kazne u januaru 2012. je izašao iz italijanskog zatvora. Dva mjeseca kasnije uhapšen je i ponovno pritvoren zbog ubistva u Mostaru, a u julu iste godine je počelo ponovljeno suđenje u kojemu je tužiteljstvo ublažilo optužbu pa ga je teretilo za tzv. obično ubistvo, a ne kao prije da je zločin počinio iz koristoljublja, to jest da je Jasminu Đukić ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

Posljednje suđenje počelo je u oktobru ove godine nakon što je drugu oslobađajuću presudu ukino Vrhovni sud.

Komentari