Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najava sporazuma

Višković: Građani RS od naredne godine u Srbiji biće tretirani kao domaći pacijenti

Radovan Viskovic

Do sada su pacijenti iz RS upućivani u one zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS

Građani RS će od naredne godine u bolnicama i kliničkim centrima Srbije biti tretirani kao domaći pacijenti. Time će se stvoriti značajne uštede u zdravstvenom sistemu RS, najavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.
Višković je objasnio da RS ovih dana završava izmirenje obaveza prema zdravstvenom sistemu Srbije.

“Nakon toga će fondovi zdravstvenih osiguranja RS i Srbije potpisati sporazum koji će omogućiti našim građanima da prilikom liječenja u tamošnjim zdravstvenim ustanovama budu tretirani kao domaći pacijenti. To znači da će zdravstvene usluge, koje budu pružane našim građanima u Srbiji, biti za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj do sada”, rekao je Višković.

Iz FZO RS objašnjavanju da je sporazum, kako je planirano, predviđa isti tretman naših osiguranika u zdravstvenim ustanovama u Srbiji kada je u pitanju liječenje, sa osiguranicima RFZO Srbije, uz veću dostupnost liječenja, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje djeluju u okviru javnog zdravstvenog sistema.

Do sada su pacijenti iz RS upućivani u one zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Isti tretman pacijenata sa jedne i druge strane znači i liječenje pod jednakim uslovima, budući da se u dosadašnjoj praksi dešavalo da pacijenti iz RS duže čekaju na liječenja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

“Napominjemo da će kao i do sada pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovam u Srbiji biti omogućeno onda kada se to liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS, na preporuku zdravstvene ustanove iz RS. Dakle, procedura upućivanja ostaje ista i to onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovam u RS”, saopštili su iz FZO RS.

Cijene zdravstvenih usluga u Srbiji za pacijente iz RS, odnosno osiguranike FZO RS, potpisivanjem ovog sporazuma trebalo bi da budu jedinstvene i dosta povoljnije, za razliku od sadašnjih komercijalnih cijena koje su bile različite od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove u Srbiji.

U FZO RS pojašnjavaju da je planirano da se nakon potpisivanja sporazuma, krene u izradu izmjene Pravilnika o korišćenju zdravstvene zaštite izvan RS gdje će preciznije biti definisano upućivanje naših osiguranika u inostranstvo, odnosno tek kada budu isprcljene sve mogućnosti liječenja osiguranika kako u RS tako i u zdravstvenim ustanova u Srbiji, budući da će sada našim osiguranicima u Srbiji biti znatno poboljšana dostupnost liječenja.