Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigao odgovor

Višković i EBRD demantovali Svetlanu Cenić o prestanku finansiranja projekata u RS

dodik višković deficit
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/ Arhiva
Radovan Viković i Milorad Dodik

“Zašto treba da se plasira javnosti RS takva jedna laž. Evo hvala ljudima iz EBRD koji su promptno i brzo reagovali, demantovali Cenićku”, rekao je orvi čovjek Vlade RS

“Informacija ekonomistice Svetlane Cenić o tome da će EBRD prestati finansirati projekte u Republici Srpskoj je spin”, poručio je prvi čovjek Vlade RS, dodajući da mu je kao čovjeku žao što se jedna od bivših ministarica u Vladi RS, Svjetlana Cenić, raduje da RS ima probleme. I iz EBRD-a su za N1 demantovali, kako navode, neutemeljene medijske izjave.

“Nemam tu više komentara, i EBRD se oglasio sa demantijem. Meni je zaista žao kao čovjeku, ne kao predsjedniku Vlade, kao predsjednik Vlade naučio sam na sve i svašta, ali ne mogu da shvatim činjenicu da neko ko je bio ministar u Vladi Republike Srpske raduje se da RS ima određene probleme ili nedaće“, rekao je premijer RS Radovan Višković.

Višković je ovo kazao referišući se na tweet Svjetlane Cenić koja je najavila da će EBRD zaustaviti finansiranje projekata u Republici Srpskoj.

“Zašto treba da se plasira javnosti RS takva jedna laž. Evo hvala ljudima iz EBRD koji su promptno i brzo reagovali, demantovali Cenićku. Ona poslije ovoga niti je više ekonomski analitičar, niti zaslužuje da bilo ko kaže bilo šta o njenim izjavama, stručnosti i informacijama“, rekao je Višković.

Cenić je na svom Twitter nalogu, uz opasku “samo stabilno” objavila da su EBRD i Svjetska banka obavijestili Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve finansijske projekte. Danas je stigao i odgovor EBRD koji je demantovao navode.

“Nakon neutemeljenih medijskih izjava, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi potvrditi svoju predanost Bosni i Hercegovini. Banka nastavlja s pripremom i implementacijom projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. EBRD je glavni institucionalni investitor u zemlji, s više od tri milijarde eura angažiranih kroz 216 projekata do danas“.

Poznavaoci prilika ranije su za N1 pojasnili da i ukoliko bi se EBRD odlučio na neki vid kočenja finansija za Republiku Srpsku, da bi to bio tihi bojkot, a ne direktno obavještenje.

Jednostavno, projekti, u tom slučaju ne bi prolazili.