Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH: Izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika

BiH

vlada fbih

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je danas i federalnom Parlamentu uputila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.

Kao razlog za donošenje nacrta izmjena iz Vlade je navedeno preciziranje pojedinih stavkuu tekstu Zakona.

U Zakonu je, u pregledu stanja obaveza na dan 31. decembra 2008. godine, za Rudnik “Kreka” umjesto stvarnog duga rudnika koji za PIO iznosi 57.049.715 KM iskazan ukupan dug od 59.518.612 KM, a za porez na platu umjesto stvarnog duga od 8.438.929 KM iskazan je ukupan dug od 8.556.750 KM.

[pull_quote_left]Vlada je usvojila i Program sanacije posljedica poplava, erozija i bujica na vodnom području rijeke Save tokom 2014. godine, a nosilac aktivnosti na njegovoj realizaciji biće Agencija za vodno područje rijeke Save[/pull_quote_left]

Osim ispravke ove tehničke greške, izmjenom Zakona je verifikovan stvarni dug za rudnike “Banovići”, “Kakanj” i “Tušnica” po osnovu doprinosa za PIO i poreza na platu.

Federalna Vlada je utvdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj reviziji u javnom sektoru u FBiH radi njegovog usaglašavanja sa propisima drugih nivoa vlasti u BiH i potrebama proizašlim iz prakse, koje se odnose na uspostavljanje i funkcionisanje unutrašnje revizije.

Zakonom treba da se obezbijede funkcionisanje i efikasan sistem finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, a posebno funkcionalno nezavisne unutrašnje revizije, te namjensko, svrsishodno i zakonito korištenje javnih sredstava za ostvarivanje utvrđenih ciljeva.

Vlada je danas izmijenila odluku o upravljanju revolving fondom uspostavljenim u projektu poboljšanja pristupa malih i srednjih preoduzeća finansijskim sredstvima, kojom je iznos za ove namjene udvostručen sa milion na dva miliona KM.

Za sufinansiranje projekta odvođenja i prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću za prvih pola godine Vlada FBiH odobrila je izdvajanje pola miliona KM iz ovogodišnjeg budžeta.

Vlada je usvojila i Program sanacije posljedica poplava, erozija i bujica na vodnom području rijeke Save tokom 2014. godine, a nosilac aktivnosti na njegovoj realizaciji biće Agencija za vodno područje rijeke Save.