Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH prihvatila Novalićevu inicijativu, 30.000 KM za Roditeljsku kuću

boric_novalic
FOTO Fokus.ba / Arhiva

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici koja je održana u Mostaru, prihvatila Izvještaj povodom Prijedloga da joj bude izglasano nepovjerenje, koji su 17.5.2017. godine podnijela 23 poslanika klubova SDP-a BiH i DF-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Nakon detaljnog navođenja argumenata koji osporavaju ovaj zahtjev Federalna vlada je predložila parlamentarnim domovima da odbiju prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

Vlada FBiH je u 2016. godini poduzela niz aktivnosti kako bi osigurala i poboljšala stanje pojedinih oblasti, te omogućila provođenje ciljeva i prioriteta zacrtanih Programom rada Vlade FBiH za 2016. godinu. U izvještajnoj godini, federalna ministarstva su uradila 70 zakona (39 usvojeno na Vladi), osam uredbi (šest usvojeno na Vladi), 12 odluka, 41 pravilnik (26 usvojeno na Vladi), pet strategija (jedna usvojena na Vladi) i 19 ostalih dokumenata (uputstva, budžet, PJI, akcioni planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi itd.). Iz Izvještaja o radu za 2016. godinu Vlade FBiH pobrojani su i najvažniji zakoni, a ukupan procenat izvršenja planiranih aktivnosti na nivou Vlade FBiH u 2016. godini iznosi 85 posto, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Danas je utvrđen Prijedlog zakona o Fondu za okoliš i energijsku efikasnost FBiH, čija djelatnost obuhvata prikupljanje i distribuciju sredstava na teritoriji FBiH, kao i finansiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja stanja okoliša, te u području energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Federalna vlada dala je saglasnost Skupštini JP “BH Pošta” d.o.o. Sarajevo da izvrši prestruktuiranje raspoloživih novčanih sredstava u iznosu od 45.000.000 KM u razdoblju od 1.7.2017. do 31.12.2017. godine, koja će biti plasirana Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar za isplatu penzija korisnicima koji primaju penziju preko JP “BH Pošta” d.o.o. Sarajevo.

Vlada FBiH je dala saglasnost na Sporazum s predstavnicima boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata namijenjenih rješavanju prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Na današnjoj sjednici Vlade je usvojena Strategija razvoja drvne industrije FBiH za period 2016.-2025. godina. Cilj ovog dokumenta je da analizira stanje u drvnom sektoru i pokuša dati preporuke za buduće aktivnosti. S dobro napravljenim akcionim planovima i jasno naznačenim nosiocima izvršenja, te stalnim praćenjem procesa i rezultata provedbe, drvni sektor može u narednih deset godina postići ciljeve postavljene Strategijom.

Danas je prihvaćena inicijativa federalnog premijera za izdvajanje 30.000 KM iz Tekuće rezerve namijenjenih finansiranju troškova održavanja Roditeljske kuće u Sarajevu.