BiH

iznenadna odluka

Vlasnik firme preko koje je Vlada RS nabavila “bolnicu”: Vratiću pare!

29/05/2020

Nakon što je sinoć Fadil Novalić, premijer FBiH uhapšen zbog sumnjive nabavke respiratora, jutros su u RS-u iznenada odlučili da vrate pokretnu bolnicu dobavljaču i traže povrat novca

Pokretna bolnica u Banjaluci, kupljena za “ne daj Bože”, dočekana je spektakularno. No, čim je dopremljena u Banju Luku, postala je problem.

“Ja bih bio najsrećniji premijer u okruženju, da ovu bolnicu u ovom momentu ne koristimo”, rekao je ranije Radovan Višković, premijer RS, pri tome se pohvalio da je bolnicu nabavio preko svog prijatelja kojeg je telefonom nazvao zbog “sasvim druge stvari”.

Poljska bolnica, ako se uopšte šatori koji su instalirani mogu nazvati poljskom bolnicom, nikada nije u potpunosti stavljena u upotrebu. I, vrlo vjerovatno neće nikada. Naime, nakon što je sinoć Fadil Novalić, premijer FBiH uhapšen zbog sumnjive nabavke respiratora, jutros su u RS-u iznenada odlučili da vrate pokretnu bolnicu dobavljaču i traže povrat novca. Oko 4,2 miliona maraka.

Alen Šeranić i Radovan Višković

Alen Šeranić i Radovan Višković

“Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja (26.3.). Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora. Mi smo dužni tražiti raskid ugovora i povrat sredstava”, naveo je Branislav Zeljković, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Zanimljivo da raskid ugovora nije zatražen još prije mjesec i više dana, jer već je tada bio probijen rok za dostavu bolnice. Ako je razlog zahtjeva za raskid ugovora rok dostave od 12 dana, onda je taj raskid trebalo zatražiti još u prvoj polovini aprila.

Pogledajte kako je tada Višković govorio o “bolnici”…

Sumnjivi poslovi pod plaštom korone

Korona i prijatelji! Kupuje se na neviđeno, tražiš jedno, prijatelj ti "utrpa" nešto sasvim drugo. Od stolara kupuju testove… A, sve za vaše pare! #ShortVideoStory

Gepostet von Fokus.ba am Mittwoch, 22. April 2020

Dobavljač Balkan Global Slavena Ristića kaže da je slučaj ispolitizovan, ali da će novac vratiti.

“Isporuka je kasnila, ali da je do toga došlo jer nismo dobili dozvolu od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da uvezemo medicinsku opremu. Naša kompanija neće propasti za 4,2 miliona KM. Nama ovo nije bio komercijalan posao, ne želimo da dodatno polizitujemo situaciju i izvršićemo povrat”, rekao je Ristić.

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak za N1 kazao je da je prije dva dana Derby trade iz Brčkog u ime Balkan Globala poslao zahtjev za uvoz medicinske opreme. Iz Agencije su juče tražili dopunu papirologije. Zolak odbacuje tvrdnje da je institucija na čijem je čelu razlog propasti posla sa mobilnom bolnicom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.