Iz Delegacije EU za Fokus.ba

Vlasti BiH će direktno od Skupštine građana dobiti prijedlog rješenja gorućeg političkog pitanja

FOTO Ilustracija (1)

Skupština zasjeda u oktobru. Pozivi poslani na 4000 adresa, nasumično će biti odabrana grupa od 57 građana. EU će se postarati da vlasti uzmu u obzir prijedloge građana

Mukotrpan proces izmjena Ustava BiH i izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile diskriminatorne odredbe, a koji je sve ovo vrijeme, praktično, bio ekskluzivno pravo političkih stranaka, u ovoj godini će doživjeti nešto drugačiju dimenziju.

U oktobru je, naime, planirano održavanje Skupštine građana Bosne i Hercegovine na temu diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH odnosno izmjena Izbornog zakona. Pozivno pismo građanima uveliko su uputili ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a u našoj državi, Johann Sattler, Eric Nelson i Kathleen Kavalec.

Piše: A. DUČIĆ

Budući da je Delegacija EU odnosno Ured specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji nosilac ovih aktivnosti Fokus.ba je zatražio odgovore na niz pitanja vezanih za održavanje, po prvi put, Skupštine građana BiH.

Prema pismu tri ambasadora u BiH nasumično će se odabrati 57 građana, a odabir obavlja agencija IPSOS, koja je specijalizirana za anketiranje reprezentativnih uzoraka stanoništva u BiH. Pozivi će biti poslani na 4000 nasumično odabranih adresa u BiH. Održavanje same skupštine, kako je najavljeno planirano je dva vikenda u oktobru u dva grada BiH. Članovi skupštine dobivaju naknadu od 300 KM što predstavlja i dodatnu motivaciju za učešće u radu ovog tijela.

– U više navrata smo naglasili da 2021. kao neizborna godina predstavlja jedinstvenu priliku za BiH da provede prijeko potrebne ustavne i izborne reforme, kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju svih građana potpunom primjenom sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i da bi se uklonili nedostaci u izbornom procesu, primjenom preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope, te relevantnih mišljenja Venecijanske komisije. Ovako važan reformski proces mora biti transparentan i inkluzivan, a otud i važnost stavova građana. Upravo je zbog toga EU u BiH pokrenula održavanje Skupštine građana, inovativnog oblika demokratskih procesa, sve zastupljenijeg u cijelom svijetu, u okviru kojeg građani imaju priliku dati svoje prijedloge za rješavanje važnih pitanja koja oblikuju budućnost zemlje – kazao je za Fokus.ba glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Kako ističe članovi Skupštine građana su nasumično odabrani i predstavljaju reprezentativni uzorak svih građana zemlje, uvažavajuće sve njene društvene raznolikosti. Članovi Skupštine građana ne mogu biti nosioci političkih funkcija ili politički imenovani dužnosnici, i njihov rad je potpuno nezavisan.

– U okviru Skupštine građana, temeljito se analiziraju zadane teme, raspravlja se o različitim aspektima, analiziraju se pozitivne i negativne strane promjena te donose konkretne preporuke. Diskusiju koordinišu nezavisni facilitatori, a tokom tog procesa, mnogobrojni stručnjaci detaljnije upoznaju učesnike sa mogućnostima provedbe rješenja, kako bi članovi Skupštine građana mogli razviti uravnotežene i raznovrsne prijedloge odluka. Po završetku Skupštine, preporuke se oblikuju u izvještaj koji se dostavlja donosiocima odluka – rekao je on.

Inače, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozvao je vlasti u BiH da prate proces i uvaže zaključke proistekle iz njega. Nadalje, Ured specijalnog predstavnika EU proslijediće zaključke Skupštine građana vlastima u BiH kako bi ih mogle uzeti u obzir prilikom donošenja odluka. Isto tako, preporuke se javno objavljuju. Zajedno sa svojim partnerima, Evropska unija će snažno potaknuti vlasti da raspravljaju i odgovore na preporuke koje su im predstavljene.

– Poslali smo 4000 poziva nasumično odabranim domaćinstvima u BiH, pozivajući građane da izraze interes za učešće u Skupštini građana BiH. Svaki građanin BiH koji ima najmanje 18 godina može postati članom Skupštine građana, a još jedna osoba iz istog domaćinstva također se može registrovati. Među onima koji se registruju, nasumično će biti odabrana grupa od 57 građana koji će sudjelovati u Skupštini građana BiH. Skupština građana BiH održat će se tokom dva vikenda u oktobru 2021. godine, uz lično prisustvo učesnika i u dva različita grada u BiH. Troškovi putovanja i smještaja za sve odabrane članove biti će pokriveni uz simboličnu naknadu za učešće. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, također se može razmotriti da se ovi događaji održe online – kaže Koenig.

Ovo je prvi put, naglašava on, da će se Skupština građana održati na nivou Bosne i Hercegovine. Ovo je jedinstvena prilika da se građanima BiH da izravan glas u procesima, da iznesu svoja mišljenja o ovom važnom pitanju i preporuče konkretna rješenja za uklanjanje diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

-Zajedno sa svojim partnerima, Evropska unija će snažno podsticati vlasti u BiH da prate ovaj proces i razmotre preporuke Skupštine građana koje će biti javno objavljene. Uloga EU i SAD-a u procesu ustavne i izborne reforme koji je trenutno u toku je podsticanje konstruktivnog dijaloga između političkih aktera i civilnog društva u cjelini, te pružanje tehničke i stručne podrške. Proces reforme mora biti u lokalnom vlasništvu, transparentan i inkluzivan, uz uključivanje institucija – putem Interresorne radne grupe – poručio je Koenig.

Inače, Skupština građana kao demokratski institut kako bi se potakle vlasti da riješavaju probleme građana direktnim inputima od samih građana već je isproban recept primjerice u Švicarskoj i Irskoj, zatim Belgiji, Holandiji, Poljskoj.

Na lokalnom nivou u BiH jedna skupština građana uveliko je u toku i to Skupština građana Mostara, gdje lokalna vlast direktno od građana dobiva inoute i prijedloge o tome šta trebaju činiti na riješavanju gradske problematike.