Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

resorni ministar

Vranić ljut zbog isplate pomoći zdravstvenim radnicima, moguće smjene

vranic-dopis

Vranić je jučer uputio dopis ovim ustanovama zahtijevajući da mu do kraja dana odgovore da li su isplatili novac i u kojem iznosu

Menadžmenti četiri javne zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo isplatili su svojim radnicima jednokratne novčane pomoći, u skladu sa Uredbom koju je Federalna vlada donijela u julu prošle godine. Međutim, to nije naišlo na odobravanje resornog kantonalnog ministra Harisa Vranića. Zbog svega bi mogle uslijediti i smjene.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Vranić je jučer uputio dopis ovim ustanovama zahtijevajući da mu do kraja dana odgovore da li su isplatili novac i u kojem iznosu, te da li su se obraćali resornom ministarstvu i jesu li za isplatu imali njegovu i saglasnost Vlade KS.

Podrška Zavoda

Uredbom Federalne vlade, podsjećamo, data je mogućnost poslodavcima da kao odgovor na rast potrošačkih cijena radnicima mogu isplatiti neoporezivu pomoć u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra prošle godine.  Kantonalni sindikat zdravstva tražio je od 14 javnozdravstvenih ustanova da na ovaj način podrže svoje uposlenike, a pozitivno su odgovorili Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, Zavod za zdravstvenu zaštitu žana i materinstva KS te Hitna pomoć KS. Naknade su iznosile od 300 do 900 KM, zavisno od toga koliko je koja ustanova imala sredstava.

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja KS i član Glavnog odbora Kantonalnog sindikata zdravstva kaže da su se prethodno obraćali i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, ali su dobili odgovor da Zavod nema osnova za takvu isplatu. Međutim, naveli su da zdravstvene ustanove, iako su većinski finansirane iz sredstava Zavoda, ostvaruju i vlastite prihode.

– U cijelosti podržavamo da, ukoliko menadžmenti istih ocijene mogućim, donesu odluke o isplati pomoći iz vlastitih sredstava – navedeno je u zaključku Upravnog odbora ZZO KS, koji je dostavljen Sindikatu.

Povrijeđen ego

Već prvog radnog dana nove godine, a nakon što je saznao da su izvršene uplate, reagirao je ministar Vranić, kojem se ove odluke nisu nimalo svidjele. Sindikalistima nije jasno zašto bi se ministra trebalo pitati o ovim uplatama, jer je Uredbom propisano da je to u nadležnosti poslodavaca.

– Nije nam jasno u kojem svojstvu i temeljem čega ministar traži da se zdravstvene ustanove očituju koliko su platile i koga su pitale da to urade. Da je to tako kako je sada ministar Vranić zamislio, onda je i Bingo trebao tražiti dopuštenje Ministarstva trgovine da isplati pomoć svojim radnicima. Naši članovi se pitaju da li je ministru povrijeđen ego ili je protiv toga da ustanove koje su imale sredstava pomognu svojim radnicima. Nigdje ne piše da se mora pitati resorni ministar ili bilo ko. Ukoliko poslodavac ima novac, isplati naknadu, ukoliko nema, ne isplati, i to je to – kaže Avdović za Fokus.

S druge strane, Vranić u izjavi za naš portal tvrdi da javnozdravstvene ustanove koje se finansiraju iz zdravstvenog osiguranja dobijaju novac u tranšama za usluge koje trebaju pružiti osiguranicima i koje su ranije isplanirane.

– Za akumulirani višak koji imaju može se izraziti sumnja da je stvoren nepružanjem usluga za koje su dobile novac. Postavlja se pitanje odakle su oni isplatili tu pomoć, pogotovo ako znamo da su neki isplatili po čak 900 KM. Ne vidim da su oni imali neku mogućnost zarade osim onoga što im se uplaćuje u vidu redovnih tranši za pružanje zdravstvenih ustanova. Naravno da bi o tim isplatama trebalo biti obaviješteno i Ministarstvo i Vlada – rekao je Vranić.

Slijede sankcije

Ministar naglašava da se akumulirani višak, ukoliko postoji, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mora planirati za materijalne troškove, revitalizaciju uređaja i slično.

– Postavlja se pitanje, ako se sutra pokvari neki aparat, kome će se te ustanove obratiti. Pa Vladi i Ministarstvu. A novac su potrošili. Mislim da je to neodgovorno ponašanje. Isto tako, u vezi sa saopćenjem iz Upravnog odbora ZZO KS, ja sam razgovarao sa nekim članovima i rekli su mi da se ne sjećaju da su oni donijeli zaključke koji su spomenuti. Svakako, mislim da nije uobičajeno da Zavod daje takvo zeleno svjetlo, jer on je samo distributer novca, a ne vlasnik – navodi Vranić.

Sudeći prema njegovoj izjavi, zdravstvene ustanove koje su uplatile pomoć radnicima neće proći bez posljedica zbog, kako je kazao, neodgovornog ponašanja. Jedna od opcija su vanredne smjene, a o svemu će vrlo brzo odlučiti Vlada KS.

– Ja kao ministar ne mogu ih smijeniti ali Vlada ima ingerencije. Ne radi se samo o oblasti zdravstva nego i drugim preduzećima koja su isto uradila, a koja se subvencioniraju iz budžeta KS kada im gori pod nogama – kaže Vranić.

Veliki nesporazum

Kao što smo naveli, jedna od ustanova koja je isplatila jednokratnu pomoć je Zavod za javno zdravstvo KS. Direktorica Alma Bungur potvrdila nam je da su ministru poslali svoje očitovanje u traženom roku.

– Poprilično smo svi iznenađeni. Zaista ne bih davala izjave o ovom pitanju. Situacija je vrlo neugodna. Ministarstvo je naš osnivač i mi moramo poštovati ono što oni odluče. Ni sama nemam iskristalisano mišljenje šta je ispravno. Naravno da nismo očekivali da bi moglo biti bilo kakvih problema. Ovo je jedan veliki nesporazum i jako mi je žao što se sve ovako odigralo – rekla je kratko Bungur.