sjednica u trebinju

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

milan-tegeltija-vstv-foto-patria

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjerna zastupljenost spolova

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom prvog dana sjednice, koja se održava 30. septembra i 1. oktobra 2020. godine u Trebinju, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Na nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, imenovan je Damjan Kaurinović, na poziciju predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Šemsudin Fuško na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, Dragan Popović na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, Mladen Hrstić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona, Mirjana Stojsavljević-Petraković na poziciju sudije Općinskog suda u Livnu, Azra Bojić na poziciju sudije Općinskog suda u Lukavcu, Samra Spahić-Drino na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici, Selma Omerović na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli te Alvira Selimović Halilčević na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli.

Na nivou Republike Srpske imenovani su: Božana Vulić na poziciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske, Dragan Uletilović na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, Milica Đurić na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, Gordana Stevandić na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, Dajana Milićević na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu, Martin Vukić na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu, Zorica Stolić na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu i Arfan Aboudil na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjerna zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. novembra, osim sudija Osnovnog suda u Šamcu za koje će datum stupanja na dužnost biti naknadno određen.

Tokom sjednice obavljena je i procedura žrijebanja nacionalne i spolne pripadnosti budućih članova VSTV-a BiH s obzirom da u narednoj godini ističe mandat šest članova te Vijeće ima obavezu da najmanje tri mjeseca prije isteka mandata pojedinog člana o tome obavijesti organ koji je nadležan za njegov/njen izbor i zatraži da se provede procedura izbora novog člana, saopćeno je iz VSTV-a.