BiH

Wigemark: Parlamentarci moraju osigurati nesmetano održavanje izbora 2018.

23/10/2017

Ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas je na sastanku s predsjedavajućima Predstavničkog i Doma doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krištom i Barišom Čolakom, te šefom Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba Hrvata u Domu naroda Ljiljanom Zovko naglasio odgovornost svih bh. institucija i izabranih dužnosnika da osiguraju da se izbori 2018. godine održe nesmetano i da institucije budu pravovremeno formirane.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da se obavežu na razgovor o mogućim izmjenama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

– Svaki prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU. Daljnja poboljšanja u provedbi izbora, navedena u preporukama ODIHR-a, također su potrebna kako bi se osigurala transparentnost izbora i povjerenje u izborni proces – istakao je Wigemark.

Također, na sastanku je istakao potrebu da BiH finalizira reformu sistema javnog emitiranja, uključujući i osiguravanje finansiranja javnih emitera.

Evropska unija će nastaviti da podržava konstruktivne napore u prevazilaženju razlika i postizanju napretka na putu prema EU, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.