Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda fbih

Za dio penzionera povećavaju se penzije, veće naknade i za boračku populaciju

novac povećavaju se penzije
Foto: CBBiH
Ilustracija

Time su se stekli uvjeti za objavljivanje u Službenim novinama i stupanje na snagu. Što znači, povećavaju se penzije i toj kategoriji

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na sjednici Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Što znači povećavaju se penzije i ovoj kategoriji.

Ovaj akt predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine.

Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju. Ali će ova nepravda biti otklonjena novim zakonom.

Prijedlog tog akta odobrio je nedavno i Predstavnički dom. Time su se stekli uvjeti za objavljivanje u Službenim novinama i stupanje na snagu. Što znači, povećavaju se penzije i toj kategoriji.

Veće naknade i za demobilisane borce

To važi i za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Usvojen je također bez mnogo rasprave na današnjoj sjednici Doma naroda nakon pozitivnog izjašnjavanja i Predstavničkog doma.

Razlog za donošnje ovog akta, prema Vladinom obrazloženju, je prevashodno mijenjanje uslova u pogledu maksimalnih prihoda koje podnosilac zahtjeva može imati da bi dobio pravo na novčanu egzistencijalnu boračku naknadu.

Navedeni uslov se mijenja iz dosadašnjih 50% najniže penzije u FBiH isplaćene u decembru 2018. godine. Sada glasi “50% najniže penzije isplaćene u decembru prethodne godine”.

Ovo je predloženo radi stalnog porasta indeksa potrošačkih cijena i usklađivanja penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novim zakonom briše se ranije definisani ukupan iznos (50.000.000 KM) potrebnog budžetskog novca za godišnju isplatu egzistencijalnih mjesečnih naknada demobilisanim borcima koji su stekli pravo na tu prinadležnost.

Mjesečna egzistencija

– Utvrdeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade 5 KM usklađivat će se u visini zbira 50% procenta porasta potrošačkih cijena i 50% procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (FZS), a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini (švicarski model) – navela je Vlada kao predlagač.

Osim navedena dva zakona iz boračkog sektora, u dosadašnjem dijelu sjednice Doma naroda usvojen je i Zakon koji do 30. juna 2025. godine produžava rok u Federaciji za važenje certifikata kao platežnog sredstva prilikom kupovine stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Sjednica je nastavljena narednim tačkama dnevnog reda.