odluka naknadno

Za suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda zatražena sankcija

Kantonalni-sud-Sarajevo2-

Svjedokinje, kako je rekla disciplinska tužiteljica, su službenici kojima je tuženi nadređeni, dok je jedna od njih izjavila da se uopšte sa Špoljarićem nije pretjerano družila

Disciplinski tužilac zatražio je u zavšrnim riječima da suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću bude izrečena odgovrajuća mjera zbog ponašanja u i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, dok je Odbrana ustvrdila da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Alena Kurspahić Nadarević, glavni disciplinski tužilac, podsjetila je da Ured disciplinskog tužioca tereti Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne upolesnice donio dvije šolje sa njenom fotografijom koja se nalazila na internet stranici Suda i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko upolesnika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice „beba u autu“ i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo: „tražim momka“.

Disciplinska tužiteljica je citirala izjavu jedne od svjedokinja da se zbog njenih fotografija na šoljama „osjećala uvrijeđeno, poniženo, kao da tuženi želi nešto da aludira“, dok je pisanjem u njen rokovnik „zadirao u privatne stvari“.

Za drugu svjedokinju Kurspahić Nadarević je rekla da je izjavila da je naljepnicu „shvatila kao šalu“, ali i da „tu nije trebalo da stoji“.

„Tuženi je bio svjestan nepristojnosti svoje komunikacije“, navela je Kurspahić Nadarević.

Svjedokinje, kako je rekla disciplinska tužiteljica, su službenici kojima je tuženi nadređeni, dok je jedna od njih izjavila da se uopšte sa Špoljarićem nije pretjerano družila.

„Nesporno je da je ispoljio neprimjerenu komunikaciju, zbivanjem šale sa uposlenicama. Takvoj komunikaciji nije mjesto u jednoj pravosudnoj instituciji, nije primjereno ponašanju predsjednika suda“, kazala je Kurspahić Nadarević, te zatražila od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da kod Špoljarića utvrdi odgovornost za počinjeni prekršaj i izrekne mu odgovarajuću sankciju.

Špoljarićev pravni zastupnik Senad Pizović je rekao kako u svakom sudu i tužilaštvu postoji nekoliko sudija i tužilaca koji su u dobrim odnosima i da je takva priroda posla, kao i da je svjedokinja objasnila kako je došlo do stavljanja naljepnica na njen automobil.

„Sudija Špoljarić je to radio sa svojim najbližim krugom saradnika, nije sad hodao po sudu i zbijao šale. Suština je da se šali sa najbližim saranicima”, naveo je Pizović.

On se osvrnuo na nelogičnost iskaza jedne od svjedokinja, jer je osam drugih svjedoka, prema njegovim riječima, govorilo suprotno, a među kojima su sudije, stručni saradnici i privrednici, te da od početka, prema njegovim riječima, tvrdi je motiv oduzimanje ovlasti.

Svjedokinja, kako nastavlja Pizović, kaže da trpi radnje od januara 2019. i u septembru te godine podnosi prijavu, a prije toga „redovno pije kafe sa tuženim, ide na njegovo polaganje zakletve i kupuju mu knjigu kao poklon“, te da je u tom trenutku bila Špoljarićev najbliži saradnik.

„Tuženi nije sporio nijednu radnju, one se jesu desile, ali je bitno pod kojima okolnostima su se desile“, rekao je Pizović i dodao je je jedini mogući zaključak na kraju da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Državnog tužilaštva koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Disciplinska komisija VSTV-a će odluku donijeti naknadno.