formiranje vlasti

Zahiragića oduševila rečenica iz pisma NES-a i Stranke za BiH upućenog “Trojci”

haris

U oba doma federalnog Parlamenta većinu imaju Osmorka i stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

Zastupnik Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić izrazio je zadovoljstvo rečenicom iz pisma koje su jučer tri članice “Osmorke”, NES, Stranka za BiH i Za nove generacije uputile SDP-u i “Trojci”.

Zahiragića je oduševila rečenica iz tog pisma u kojoj se kaže:

– U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva
neimenovanih članova međunarodne zajednice.

“Ovo je suština saopštenja NES-SBiH, a ne programska Vlada. To većina medija ne želi istaći. Ovim su Efendić i Ogrešević rekli historijsko ne onima koji žele predati građanski suverenitet dijelovima međunarodne zajednice. Veoma odgovorno i patriotski, svaka čast!”, napisao je na Twitteru Zahiragić, čija stranka je nakon tri decenije na pragu da ode u opoziciju na svim nivoima vlasti.

Podsjećamo, SDA će vjerovatno biti u mogućnosti blokirati uspostavu federalne vlasti i izbor Vlade Federacije BiH ukoliko dobije mjesto predsjednika ili podpredsjednika Federacije BiH, što je vrlo izvjesno. CIK je već ovjerio kandidaturu Refika Lende za jednu od te dvije pozicije. Također, u oba doma federalnog Parlamenta većinu imaju Osmorka i stranke okupljene oko HDZ-a BiH. Nijedna od te dvije grupacije ne želi koalirati sa SDA, uz koju je ostala Demokratska fronta.