Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen protest opozicije u Skoplju

protest skoplje

U Skoplju je sinoć završio treći po redu protest pristaša oporbenog SDSM i građanskih organizacija koje od predsjednika Đorđa Ivanova tražeći povlačenje odluke o aboliciji političara.

Stotinjak metara dalje prosvjed su održale i pristaše vladajuće stranke VMRO DPMNE, koje su došle da daju potporu makedonskom predsjedniku.

Teži incidenti nisu zabilježeni osim što su oporbeni prosvjednici došli u jednom trenutku do sjedišta VMRO DPMNE i bacali kamenje i baklje, prenose makedonski mediji.

U neredima je oštećen automobil tanjugovog izvjestioca s lica mjesta. Na automobilu koji je bio na parkingu u centru grada, polupana su stakla.

Na ulicama su bile raspoređene vrlo jake policijske snage.

Nekoliko hiljada građana okupilo se ispred Sobranja i uzvikivalo parole “Nikola odlazi”, “Nema pravde, nema mira”, javio je tanjugov izvjestilac s lica mjesta.

Za razliku od sinoć, večeras je bio primjetan veći broj policijaca i pripadnika specijalne poliicje.

Grupa učenika okupirala je ranije danas Pravni fakultet u Skoplju, u znak prosvjeda zbog odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu “prisluškivanje”.

Studenti traže da Ivanov podnese ostavku.

Sinoć je u prosvjedima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno 12 osoba, među kojima i nekoliko članova Studentskog plenuma.

Pored toga, jedan novinar je ozlijeđen, a makedonski mediji javljaju i da je demolirana ured predsjednika Ivanova.

Odlukom o pomilovanju odgovornih za aferu “prisluškivanje”, Ivanov je pomilovao bez provođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i čelnika najutjecajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg voditelja tajne službe Sašu Mijalko i ministricu policije Gordana Jankulovska.

U aferi “prisluškivanje”, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najutjecajnije oporbene SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetaka video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tijekom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i svećenika.