Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Završena Treća bh. povorka ponosa u Sarajevu: Vidljivost razbija predrasude!

PXL_250622_94283551(1)

Ovogodišnja povorka održala se pod motom “Porodično okupljanje”, a okupljeni su skrenuli pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama

Završena je Treće bh. povorke ponosa u Sarajevu.  Uz jake mjere obezbjeđenja oko 1.000 građana pridružilo se borbi za prava LGBTIQ osoba u BiH. Ovogodišnja povorka održala se pod motom “Porodično okupljanje”, a okupljeni su skrenuli pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama.

Povorka se kretala ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do bine koja je postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo “zakoni za sve porodice”, “etikete su za odjeću”, “nisam kriv što sam kvir”, “naša ljubav nije grijeh”, “zaslužujem život bez nasilja”, “porodica je gdje je ljubav”, “porodice marširaju ponosno” i “neka ljubi ko god koga hoće”.

Organizatori su istakli da ih raduje da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja.

VEZANI TEKST: Bh. povorka u Sarajevu: Ljudska prava nisu švedski stol!

Treća bh. povorka ponosa održana je danas uz jake mjere obezbjeđenja. Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je Feni da za vrijeme trajanja povorke ponosa nije zabilježen nijedan incident.

Pripadnici LGBTIQ populacije u BiH suočavaju se svakodnevno sa osudama javnosti, vrijeđanjem, diskriminacijom i prijetnjama.

Dina Bajrektarević, jedna od organizatorica, za RSE je rekla: “Općenito gledajući, društva u kojima se održavaju povorke ponosa uglavnom imaju viši stepen poštivanja ljudskih prava, a posebno prava LGBTIQ osoba. Isti se trend vidi i u nama susjednim zemljama. Vidljivost razbija predrasude. Daleko je lakše mrziti nekoga koga ne poznaješ i koga nikada nisi vidio/vidjela, od nekoga za koga znaš da ti je poznanik/poznanica, kolega/kolegica, komšija/komšinica, brat, sestra, roditelj”.

Prema izvještaju Ombudsmena BiH, u Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba.

VEZANI TEKST: Bh. zakon ne poznaje istospolne zajednice: “To su bazična ljudska prava”

U izvještaju koji je objavljen u maju prošle godine se navodi kako u pogledu zakonskog okvira u BiH nisu preduzeti konkretni koraci ka uređenju zajednice života istospolnih osoba, dok pojam interspolnosti nije definisan pozitivnim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Po pitanju zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBTIQ osoba, a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove zajednice.

LGBT+ zajednica smatra da Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava. Ukazuju na to da Bosna i Hercegovina nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.