BiH

temperature iznad 40 stepeni

Zbog velikih vrućina u Bosni i Hercegovini upaljen crveni meteoalarm!

31/07/2021

Ekstremno visoka temperatura očekuje danas područje Višegrada i Foče zbog čega će na snazi biti crveni meteoalarm

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 19°C, a najviša dnevna oko 38°C.

Crveni meteoalarm

Ekstremno visoka temperatura očekuje danas područje Višegrada i Foče zbog čega će na snazi biti crveni meteoalarm, dok za ostale krajeve Bosne i Hercegovine nema upozorenja na ekstremno vrijeme, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Na području Višegrada i Foče danas će biti vruće i vrlo vruće, uz najvišu temperaturu od 38 do 40 stepeni Celzijusovih, osim planina u regionu gdje će biti oko 32 stepena.

Crveni meteoalarm podrazumijeva veoma opasno vrijeme i naročito opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C.

U ponedjeljak se u Bosni očekuje umjerena naoblaka, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 37°C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.