Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

forum u sarajevu

Žene nedovoljno zastupljene u sektoru sigurnosti

zene zastupljenost
FOTO: Fena

Nažalost, u sektoru sigurnosti BiH, žene su još nedovoljno zastupljene na ključnim pozicijama

Žene su nedovoljno zastupljene u sigurnosnom sektoru ne samo u Bosni i Hercegovini već mnogo šire i tu praksu treba mijenjati, rečeno je tokom foruma u Sarajevu „1325 – Građani i građanke za mir i sigurnost”, posvećenog UN Rezoluciji 1325 „Žene, mir i sigurnost“.

Forum je organiziran u okviru inicijative „Žene i sigurnost? Prirodno, skroz!“ koju finansira Evropska unija želeći revolucionirati status žena u sektoru sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Policajke su sposobne da se nose s izazovima, prema mišljenju većine stanovnika u lokalnim sredinama su finije, ljubaznije u komunikaciji s njima od njihovih muških kolega, senzibilnije zapažaju detalje i naprosto su veliki ljudski resurs jer je sve manje aplikanata za policijske kadete, rečeno je između ostalog.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, novinarima je uoči foruma čiji učesnici su studenti  kazao da organizatori žele razviti kritičko mišljenje kod mlade populacije o tome da žene nisu prepoznate u sektoru sigurnosti, kako je naveo, iako su češće nego muškarci žrtve nasilja te globalno, višestruko izložene stradanju u oružanim sukobima.

Treba pozdraviti inicijative u cilju veće zastupljenosti žena u sigurnosnom segmentu, a mladi treba da baziraju njihovo mišljenje na argumentima, poručuje profesor Kržalić.

– Želimo svi doprinijeti smanjenju nasilja, posebno nad ženama – rekao je on govoreći o Rezoluciji Ujedinjenih naroda 1325.

Kako su naglasili organizatori foruma, svrha je da na interaktivan način bliže upozna građane i građanke s navedenom rezolucijom UN-a.

Rezolucija 1325, usvojena 31. oktobra 2000. godine, označila je prekretnicu u priznavanju različitih uticaja sukoba na osobe različitog spola. Ističe da žene imaju ključnu ulogu u izgradnji mira i nužne su za održivost mjera mira i sigurnosti.

Nažalost, u sektoru sigurnosti BiH, još su nedovoljno zastupljene na ključnim pozicijama.

Dodatna specifičnost ovog foruma, prvi put u Bosni i Hercegovini organizovanog o ovoj tematici, jeste da su učesnici mladi ljudi, studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Forum će također biti održan u Banja Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru, najavljeno je.

Nove generacije i budući profesionalci za pravičnije i inkluzivnije društvo – može li biti bolja poruka i ohrabrenje za javnost, ističu organizatorti.

Inicijativu “Žene i sigurnost? Prirodno, skroz!“ finansira Evropska unija, a provode Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ (Sarajevo) te Centar za evropske sigurnosne studije (Groningen, Nizozemska).

Cilj ove opsežne inicijative je unaprijediti sigurnost  boljim razumijevanjem i primjenom Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 te osigurati veći rodno osjetljiv nadzor nad sektorom sigurnosti u BiH.

Inicijativa teži sveobuhvatnijoj sigurnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine, rečeno je.