Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

suđenje za bijeg

Mirnesa ispričala kome je sve nosila novac, Igor priznanjem iznenadio i Sejfovića

sejfovic (1)

Mirnesa Mekić svjedočila je kako se po uputama supruga Anisa Sadikovića u dva navrata našla s osobom koja joj se predstavila kao Alen

U Kantonalnom sudu sarajevo nastavljeno je suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu i njegovim pomagačima.

Igor Buzov, jedan od optuženih, priznao je krivicu, te će se, prema riječima Elvire Begović predsjednice Sudskog vijeća, ovaj predmet razdvojiti.

– Želim da promijenim iskaz i izjasnim se da sam kriv – rekao je Buzov, potvrdivši da priznaje krivicu za krivična djela: organizirani kriminal, omogućavanje bijega i držanje oružja.

Njegovo priznanje iznenadilo je sve, kako tužioce, tako i optužene. U jednom trenutku prvooptuženi Sejfović je okrenuo prema Buzovu, i tiho mu rekao: “Nisi trebao”.

Na današnjem ročištu pojavila su se dva svjedoka Tužilaštva.

Mirnesa Mekić svjedočila je kako se po uputama supruga Anisa Sadikovića u dva navrata našla s osobom koja joj se predstavila kao Alen i za kojeg je naknadno saznala da se zove Igor Buzov. Ona je od Buzova oba puta preuzela kovertu s novcem.

-Prvi put kada sam se našla sa Alenom (Igor Buzov op.a.) on mi je dao kovertu u kojem je bio novac. Pitala sam ga šta da radim s tim novcem, na šta mi je on rekao da ga čuvam i da što manje budem znala da će me manje glava boljeti. U koverti je bilo oko 2.000 KM – rekla je Mekić.

Nakon nekoliko dana, a opet na osnovu uputa supruga Anisa Sadikovića, našla se sa nepoznatom osobom kod KPZ-a „Miljacka“ kojoj je predala 700 KM.

Svjedokinja Mekić je ispričala još da se sastala s Amarom Bašićem kojem je predala 700 KM, a kojeg poznaje kao osobu koja je izdržavala kaznu zatvora s njenim suprugom. Nakon ovoga susreta, ponovo se našla s Bašićem kojem je predala 3.000 KM.

-Prilikom drugog susreta sa Bašićem, on mi je rekao u šali kako je mom suprugu unio i predao neku kutiju sa mobitelima i da će biti sve uredu – rekla je Mekić.

Nakon ovoga dogodio se bijeg Amela Sejfovića i hapšenja njegovih pomagača.

-Na Instagramu sam vidjela fotografiju jednog od uhapšenih na kojoj je pisalo da se zove Igor Buzov. U tom trenutku sam shvatila da je Alen, koji mi je u dva navrata predao u koverti novac, zapravo Igor – kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja je 20. marta kada će iskaz dati Amar Bašić i Armin Husić.