Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nefić: Hvala Bogu, mi nemamo masovna ubistva, Sarajevo je siguran grad

irfan nefic

– Sigurnost u Kantonu Sarajevo (KS) možemo gledati sa dva aspekta. To je činjenično stanje na terenu i osjećaj sigurnosti kod građana. Kod ovog prvog, na području KS, u 2015. imamo smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na 2014. Također, imamo i smanjenje broja teških krivičnih djela protiv života i tijela. Gdje je povećanje? Ono je u segmentu saobraćajnih nezgoda koje su uglavnom uzrokovane neprilagođenom vožnjom, stanjem puteva i vremenskim uvjetima. Sve se uglavnom svodi na ljudski faktor jer čovjek koji zna da mu je neispravan sistem za upravljanje, kočenje, a koji se uključuje u saobraćaj – to je ipak ljudski faktor, rekao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je istakao kako je povećan broj povrijeđenih osoba, ali, kako tvrdi, za 25 posto je smanjen broj poginulih.

– Ovo je prva godina da imamo više poginulih vozača nego pješaka. U posljednjih pet godina najugroženiji su bili pješaci, rekao je Nefić za portal Depo.

Glasnogovornik MUP-a tvrdi kako se ne slaže sa građanima koji tvrde da je je policija neefikasna.

Uhapšene osobe koji su bejzbol palicama ubile muškarca u Sarajevu

– Ja odgovorno tvrdim da će krivičnih djela uvijek biti. Ali mi imamo trend smanjenja istih, već pet godina zaredom. Ja razumijem brigu građana. A imamo li mi masovna ubistva kao u zemljama u okolini? Hvala Bogu, nemamo. Sarajevo je u odnosu na druge gradove u regiji i Evropi siguran grad. Jedno je ubijeno na sto hiljada, pogledajte malo u drugim većim gradovima, tvrdi Nefić.